Vad betyder pumpa?

Innehållsförteckning

Vad betyder pumpa?

Vad betyder pumpa?

Pumpa (Cucurbita maxima, Cucurbita pepo och Cucurbita moschata) syftar på tre arter inom familjen gurkväxter samt benämningen på dessa arters vanligen runda eller avlånga och orange frukter. Är frukterna gröna och avlånga kallas de squash. Arterna kommer från Amerika.

Vad menas med att pumpas runt?

Hjärtat pumpar blod genom kroppens blodkärl. Blodet pumpas ut till kroppens olika organ och vävnader och sedan tillbaka till hjärtat igen. Det kallas blodomloppet.

När kom pumpa till Sverige?

Precis som i dag använde ursprungsbefolkningen grödan till både prydnad och som ingrediens. Fynd som tyder på att pumpor användes till mat, musikinstrument, kärl och prydnad redan 8 500 före Kristus har gjorts. Till Europa kom pumpan på 1500-talet.

Var kommer pumpa ifrån?

Pumpor kommer ursprungligen från Syd- och Centralamerika, där det finns åtminstone 27 vilda arter. De har ofta åtskilliga meter långa rankor som hakar fast i annan växtlighet med sina klängen.

Vilka pumpor kan man äta?

Guide med 5 olika pumpasorter

  1. Butternut. Butternut är matpumpan som är enklast att få tag på, och lätt att använda eftersom den inte har så mycket kärnor. ...
  2. Hokkaido. En lite mindre pumpasort som ursprungligen kommer från den japanska ön med samma namn. ...
  3. Spagetti. Ocal pumpa med speciellt fruktkött. ...
  4. Delica. ...
  5. Muscat.

Är det nyttigt med pumpa?

Med sitt rika innehåll av antioxidanter är pumpan ett nyttigt alternativ på matbordet. Antioxidanterna fungerar som kroppens rostskydd och hjälper till att skydda våra celler och hålla oss friska. Pumpan är också en källa till så kallade karotenoider, som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen.

Hur kan hjärtat slå?

Hjärtat fungerar som en pump med två seriekopplade cylindrar. ... Med en frekvens av sextio slag per minut drar sig hjärtat samman, och hjärtats vänstra kammare pumpar friskt, syrerikt blod genom artärerna – ådrorna som leder från hjärtat – ut i kroppen.

När kom pumpan till Europa?

Pumpan är släkt med melon och gurka och tillhör släktet ”Cucurbita”. Den är en frukt och inte en grönsak. Pumpan kommer ursprungligen från Sydamerika, där den odlades och åts av indianerna långt innan européerna kom. Växten kom till Europa på 1500-talet.

Kan man äta alla sorters pumpa?

Och visste du att flera pumpor går att äta råa, även skalet på dem som är tunnskaliga. För att ta redan på om pumpan är mogen knackar man på den, och hörs en ihålig dov klang är den klar.

Relaterade inlägg: