Vem kan utfärda Lastsäkringsintyg?
Vem kan utfärda Lastsäkringsintyg?
Intyg om att lastsäkringskraven är uppfyllda får utfärdas av bland annat transportledare vid företag eller åkericentral eller annan tekniskt kompetent person i ansvarig ställning.
Får man lasta över Framstammen?
LASTENS PLACERING Grundregeln för all lastning är att det tyngsta godset placeras längst ner på flaket och så nära fordonets mittlinje som möjligt. Så länge framaxeltrycket inte överskrids, placeras det tyngsta godset mot framstammen.
Vilka krav ställs på flyttbar Lastsäkringsutrustning?
Vad innebär den nya föreskriften? De största förändringarna är: Kravet på lastsäkring i färdriktningen (framåt) sänks från 1,0 till 0,8 gånger lastens vikt. Styrkan i låsningsdon, förstängningsanordning, surrningsdon eller annan flyttbar lastsäkringsutrustning ska verifieras genom märkning eller certifikat.
Vad är ett Lastsäkringsintyg?
Lastbärare som transporteras från svensk hamn bör åtföljas av ett lastsäkringsintyg från den som utfört lastningen med försäkran om att lasten är säkrad enligt riktlinjerna i någon av skrifter nämnda under rubriken ”Hur lastsäkra”.
Vilken friktionskoefficient ska du då räkna med?
Friktionen mellan godset och det underlag det står på, flak eller annat kolli, har stor betydelse för hur mycket gods varje surrning förhindrar att glida. Om du inte vet hur stor friktionen är ska du använda friktionskoefficient (µ) = 0,2.
Varför ska du alltid kolla upp vilka regler som gäller för lastsäkring?
Lasten ska vara säkrad framåt, bakåt och åt sidorna. Dåligt förankrad last kan orsaka allvarliga olyckor. Reglerna för lastsäkring finns i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2017:25) om lastsäkring och kontroll av lastsäkring på och i fordon.