Vad är öppen psykiatrisk vård?

Innehållsförteckning

Vad är öppen psykiatrisk vård?

Vad är öppen psykiatrisk vård?

Öppenvård kallas all vård när du inte blir inlagd. Vid fritt vårdval får du som patient själv betala alla merkostnader såsom resor m.m. Valfrihetsvård omfattar även psykiatriska och psykologiska utredningar om det finns en medicinsk bedömning att en sådan ska genomföras.

Kan man tvångsomhänderta?

Tvångsomhändertagande enligt LVM ska hjälpa personen att komma ifrån ett livshotande missbruk av exempelvis alkohol eller narkotika och bli motiverad till behandling under frivilliga former. Vården upphör om personen är motiverad att genomgå behandling frivilligt.

Kan man tvingas till vård?

Hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen bygger på frivillighet och innebär att man inte kan vidta åtgärder mot den enskildes vilja. Det betyder att hälso- och sjukvården eller socialtjänsten inte kan tvinga någon till vård, till att ta emot hemtjänst eller flytta till ett boende.

Vad är öppen psykiatrisk tvångsvård?

Öppen psykiatrisk tvångsvård kan bli aktuellt om en patient som vårdas enligt LPT inom slutenvården inte längre bedöms ha ett oundgängligt behov av inneliggande vård men fortsatt behöver följa särskilda villkor för att kunna ges nödvändig psykiatrisk vård.

Vad är psykiatrisk specialistvård?

Psykiatrisk vård på specialistnivå omfattar ett differentierat utbud av akuta och planerade mottagningsbesök, konsultationer, vård i hemmet, heldygnsvård samt psykiatrisk tvångsvård enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT).

Vad menas med samtycke inom psykiatrisk vård?

Patienten har alltid möjlighet att avstå från erbjuden vård. Diagnostik och behandling får bara ske med patientens samtycke. Vissa undantag kan gälla för patienter som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, lagen om rättspsykiatrisk vård och smittskyddslagen.

När kan det bli aktuellt med tvångsvård?

För att bli intagen för tvångsvård krävs: Att den som missbrukar inte går med på frivillig vård. Att den som missbrukar utsätter sig för allvarlig fara. Att den som missbrukar riskerar att förstöra sitt liv eller allvarligt skada sig själv eller närstående.

När kan man vårdas för LPT?

Normalt får ingen vårda dig mot din vilja. Men man får göra det om du uppfyller de tre kraven i lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Kraven som måste vara uppfyllda är: Du har en allvarlig psykisk störning.

Kan man bli tvingad att ta medicin?

Om en person som vårdas på tvång, inte vill ta sin medicin ska personalen så långt som möjligt respektera det. Men i vissa fall, om det anses absolut nödvändigt, har personalen rätt att tvinga personen att ta sin medicin.

Vilka döms till rättspsykiatrisk vård?

För att kunna dömas till rättspsykiatrisk vård måste den tilltalade fortfarande lida av en allvarlig psykisk störning och ha behov av psykiatrisk tvångsvård. Det krävs också att brottet är så allvarligt att straffet i normala fall skulle bli fängelse.

Relaterade inlägg: