När krävs prövningstillstånd?
Innehållsförteckning
- När krävs prövningstillstånd?
- Vad krävs för prövningstillstånd hovrätten?
- I vilka fall meddelas prövningstillstånd i Regeringsrätten?
- Måste hovrätten pröva?
- När krävs prövningstillstånd i kammarrätten?
- Varför får man prövningstillstånd?
- Vad krävs för att ett mål ska komma upp i domstolen?
- Vad krävs för att få resning?
- När meddelas prövningstillstånd?
- När bör prövningstillstånd meddelas?
När krävs prövningstillstånd?
Enligt 49 kap. 13 § första stycket rättegångsbalken (RB) krävs det i brottmål prövningstillstånd för att hovrätten ska pröva en tingsrätts dom genom vilken den tilltalade som enda påföljd dömts till böter eller har frikänts från ansvar för brott om det inte är föreskrivet svårare straff än fängelse i sex månader.
Vad krävs för prövningstillstånd hovrätten?
Hovrätten ger prövningstillstånd i fyra fall:
- När hovrätten är tveksam till om tingsrätten dömt rätt.
- Om det behövs för att hovrätten ska kunna bedöma om tingsrätten dömt rätt.
- Om det är viktigt att hovrätten prövar målet för att andra domstolar ska få vägledning inför framtida bedömningar av liknande frågor.
I vilka fall meddelas prövningstillstånd i Regeringsrätten?
Prövningstillstånd till Regeringsrätten gällande skattemål har funnits i svensk rätt sedan 1972. ... Regeringsrätten lämnar som huvudregel endast prövningstillstånd när avgörandet förväntas bli prejudikatsgrundande, det vill säga till ledning för rättstillämpningen.
Måste hovrätten pröva?
Det är hovrätten som avgör om den ska lämna prövningstillstånd eller inte. Om hovrätten lämnar prövningstillstånd kommer hovrätten att på nytt pröva målet, antingen helt eller delvis. Om prövningstillstånd inte beviljas så gäller tingsrättens dom (49 kap. 14 a §).
När krävs prövningstillstånd i kammarrätten?
Kammarrätten ger prövningstillstånd i fyra fall: När kammarrätten är tveksam till om förvaltningsrätten dömt rätt. Om det behövs för att kammarrätten ska kunna bedöma om förvaltningsrätten dömt rätt.
Varför får man prövningstillstånd?
Huvudregeln är att Högsta domstolen bara ger prövningstillstånd om Högsta domstolens dom eller beslut kan få betydelse som prejudikat, dvs. ge vägledning för hur domstolarna ska bedöma liknande fall (prejudikatskäl).
Vad krävs för att ett mål ska komma upp i domstolen?
För att Högsta domstolen ska pröva målet krävs i regel att Högsta domstolen först har lämnat s.k. prövningstillstånd. Om Högsta domstolen beslutar att inte meddela prövningstillstånd kan det beslutet inte överklagas, hovrättens avgörande är då det som gäller.
Vad krävs för att få resning?
För att kunna bevilja resning krävs att nya omständigheter eller bevis har tillkommit efter dom. När åklagaren eller den som har dömts i ett brottmål inte längre får överklaga domen till en högre domstolsinstans kallas det att domen har vunnit laga kraft. En lagakraftvunnen dom kan normalt inte ändras.
När meddelas prövningstillstånd?
14 § rättegångsbalken ska prövningstillstånd meddelas i hovrätten om det finns anledning att betvivla riktigheten av det slut som tingsrätten har kommit till (ändringsdispens), det inte utan att sådant tillstånd meddelas går att bedöma riktigheten av det slut som tingsrätten har kommit till (granskningsdispens), det är ...
När bör prövningstillstånd meddelas?
För att ett vägledande avgörande ska bli tydligt måste målet i sig vara lämpligt att använda för ett prejudikat. Att ett mål innehåller oklara omständigheter eller bevisfrågor talar därför emot att prövningstillstånd meddelas i målet.