Vad är en läst?

Innehållsförteckning

Vad är en läst?

Vad är en läst?

En läst är en form som används vid tillverkning av skor. Den var förr tillverkad av trä för olika storlekar och för vänster- respektive högerskor. Lästerna kan också ha olika utföranden för dam- och herrskor, för olika typer av skor och för olika fötter (till exempel breda och smala).

Vad menas med smal läst?

Med Läst menar vi själva skons form. Lästen är egentligen trä/plastmodellen som man bygger skon på. ... Måttet ovan behöver inte vara precis men kan ge en hint om skon är alldeles för rymlig, eller för smal (skiljer mer än 1 cm än Måttabellen ovan.

Hur mycket är en läst?

Läst är ett gammalt rymdmått som använts i Sverige sedan medeltiden. Volymen av en läst har varierat med olika varor och tidpunkter, för till exempel träkol motsvarade det 20 hl. 1 läst salt motsvarade 18 tunnor, 1 gemen läst 12 tunnor.

Var vid din läst?

"Skomakare, bliv vid din läst" betyder att man inte ska hitta på något nytt, utan hålla sig till den uppgift man har fått eller inom de områden man behärskar.

Kan löfte?

Ett löfte kan också vara en ed eller en utfästelse av annat slag, såsom en garanti, och det kan då ha juridiskt bindande. Ibland finns det särskilda formkrav för att ett löfte ska ha rättsverkan, i Sverige måste till exempel ett löfte om framtida gåva göras i skriftlig form, eller offentligt.

Vad är F läst?

Claridge/F (medium) En annan mångsidig läst är Claridge. Den används till både klassiska och mer moderna typer av skor i vårt sortiment. Lästen klassas som medium i bredd och anses tillsammans med Capital lästen vara ”true to size”. Lästens tåform är mer rundad och aningen längre än t.

Hur vet jag om jag har smala fötter?

Om det finns betydande utrymme på endera sidan av foten i fotbädden, har du sannolikt en smal fotvidd. I en sko med smal vidd bör du fortfarande ha ett visst utrymme i sidan av foten och foten ska inte gå upp över kanten på fotbädden.

Relaterade inlägg: