Vad är egentligen en karta?

Innehållsförteckning

Vad är egentligen en karta?

Vad är egentligen en karta?

En karta är en grafisk avbildning som ger rumslig förklaring av företeelser, begrepp eller händelser i människans värld. ... Vissa kartor används för att orientera sig, som exempelvis vägkartor eller orienteringskartor.

Vad betyder ett V på en karta?

Gropar. Markeras med ett brunt V, U eller höjdkurvor med små streck på kartan. Ett brunt V är en grävd grop och ett brunt U är en naturlig grop. Om de bruna ringarna har små streck inåt är det en större grop, botten mot de små strecken.

Vad betyder det vita på en karta?

Det är viktigt att respektera detta. Vanlig öppen skog är vitkartan, men när skogen är tät och framkomligheten begränsad, markeras den med olika nyanser av grönt. Ju grönare desto mera svårframkomligt är det. Blått används för sjöar, bäckar och sankmarker.

Hur går det till att framställa en karta?

Jorden är rund men kartan är platt. Om man vill avbilda en bit av jordgloben på ett papper så uppstår en feltolkning när jordytan plattas ut. För att göra felen så små som möjligt används en s.k. kartprojektion. En kartprojektion är en avbildning av den krökta jordytan men matematiskt återgiven på en platt karta.

Relaterade inlägg: