Vem kan vara anhörig?

Innehållsförteckning

Vem kan vara anhörig?

Vem kan vara anhörig?

Socialstyrelsen definierar anhörig som en person inom familjen eller bland de närmaste släktingarna. Närstående är en person som den enskilde anser sig ha en nära relation till. Termerna anhörig och närstående används inte konsekvent i lagtexterna.

Vem är nära släkt?

Som nära anhörig räknas normalt (i Sverige) make/maka/sambo och barn medan syskon, egna föräldrar och make/maka/sambos föräldrar bara räknas som anhöriga. Begreppen är dock inte givna och beror mycket på situationen.

Vem kan söka anhörigstöd?

Vem kan få stöd? Du som vårdar eller stödjer en närstående kan ha rätt till stöd. Din närstående kan till exempel vara sjuk under en längre tid, vara äldre och i behov av omsorg eller ha funktionsnedsättningar. Med närstående menas en person i familjen, som till exempel en partner, ett barn eller nära släkting.

Vem är anhörig och närstående?

Med anhöriga menas personer som vårdar eller stödjer närstående. Närstående är den som tar emot omsorg, vård och stöd.

Vad är närmast anhörig?

Med nära anhörig avses exempelvis make, maka, registrerad partner, sambo, barn, föräldrar, syskon, svärföräldrar, barnbarn samt mor-och farföräldrar.

Vem är man mest släkt med?

Du har ungefär 50% gemensamt DNA med dina föräldrar och barn, 25% med dina mor- och farföräldrar och barnbarn, och 12,5% med dina kusiner, mor- och farbröder, mostrar och fastrar samt syskonbarn.

Relaterade inlägg: