Är en bil avställd?

Innehållsförteckning

Är en bil avställd?

Är en bil avställd?

Förutsatt att du får en bekräftelse på att ditt fordon är avställt, så gäller avställningen från och med den dag du gör din anmälan (via våra tjänster). Vid vissa tillfällen, se exempel nedan, kommer fordonet ändå att visas som påställt i vägtrafikregistret och i våra tjänster.

Hur lång tid tar det för en bil att bli Påställd?

Hur lång tid tar det att ställa på en bil? Påställningen gäller från den dag anmälan registreras hos Trafikverket, eller ett senare datum som du valt. Då kan du alltså börja använda din bil igen.

Hur många gånger kan man ställa av bilen?

Hur många gånger ett fordon kan ställas av eller på finns det ingen övre gräns för. Däremot finns det begränsningar i när avställning är ekonomiskt lönsamt. Den springande punkten är om fordonet beskattas dygns- eller månadsvis. Detta bestäms i sin tur av hur stor den årliga fordonsskatten är.

Vem ska betala skatten på bilen vid ägarbyte?

Du är skattskyldig och måste betala skatten även om du har sålt fordonet. Om skatten inte betalas i tid, tillkommer alltid dröjsmålsavgift. Om vi saknar uppgifter om att en fordonsskatt är betald, skickar vi ut en påminnelse den följande månaden. Påminnelsen skickas till den som är skyldig att betala skatten.

Vem är skattskyldig vid ägarbyte?

Vid ordinarie debitering är det den som är registrerad som ägare vid ingången av den månad då skatten ska betalas (betalningsmånaden) som är skattskyldig. Om ett fordon övergår till en annan ägare den första dagen i betalningsmånaden, eller senare, anses säljaren vara den som ägde fordonet vid månadens ingång.

Måste jag besiktiga ett avställt fordon?

Det går bra att besikta ett avställt fordon. Du får köra kortast lämpliga väg till eller från närmaste besiktningsstation och fordonet måste vara trafikförsäkrat (länk till Transportstyrelsen). Det går att få en trafikförsäkring till sitt avställda fordon om man ringer sitt försäkringsbolag.

Hur lång tid tar det att ställa på en moped?

Oftast är det den dag som anmälan kommer till oss eller det datum framåt i tiden som du anger i din anmälan. Om anmälan görs via vår mobilapp, gäller påställning alltid från och med den dag du gör anmälan. Tänk på att du inte kan anmäla en påställning följt av en avställning under samma dag.

Relaterade inlägg: