Vad räknas som sjukanmälan?
Vad räknas som sjukanmälan?
Det är arbetsgivarens skyldighet att sjukanmäla dig om du är sjuk mer än 14 dagar. Om du sjukanmäler dig till Försäkringskassan måste vi kontakta din arbetsgivare och utreda din sjukanmälan, vilket gör att handläggningen tar längre tid. Logga in på Mina sidor för att se om det finns en anmälan från din arbetsgivare.
Vad räknas som samma sjukperiod?
Om det har gått fem kalenderdagar eller mer när medarbetaren blir sjuk igen, får hen en ny karensdag och en ny sjuklöneperiod påbörjas. Om medarbetaren blir sjuk igen inom fem kalenderdagar från att en tidigare sjukperiod har avslutats, så räknas de dagarna ihop till en och samma sjuklöneperiod.
När har jag rätt till sjuklön?
Den som är anställd tillsvidare eller ska vara anställd i mer än en månad kan få sjuklön från den första dagen hen är anställd. Den som ska vara anställd i kortare tid än en månad kan få sjuklön när hen har arbetat i minst 14 dagar. ... Detta gäller oavsett om den nya anställningen ingås hos samma eller en ny arbetsgivare.
Kan arbetsgivare neka sjukanmälan?
Information om sjukdom Sjukdomen nedsätter arbetsförmågan, vilket är det enda som bör anses relevant för arbetsgivaren och om han kräver mer information kan du neka. Arbetsgivaren har rätt till att ringa dig av omtanke och genuin oro men inte för att ifrågasätta din sjukdom eller på något sätt göra dig obekväm.
Vem betalar sjuklön under Corona?
Arbetsgivaren ska betala ut sjuklön till sina anställda precis som vanligt. Försäkringskassan ersätter sedan arbetsgivaren via skattekontot. Försäkringskassan beslutar om ersättningen månadsvis efter det datum då arbetsgivare senast ska har lämnat arbetsgivardeklarationen till Skatteverket.