Är viss typ av palt?

Innehållsförteckning

Är viss typ av palt?

Är viss typ av palt?

Palt gjord på enbart vetemjöl kallas ofta "pitepalt". En blandning av vete och korn- eller rågmjöl förekommer i Västerbotten och kallas "gråpalt". I södra Norrland benämns maträtten kams, och där lagas den alltid på kornmjöl, ibland med potatis; ofylld kallas den "flatkams" och fylld med fläsk kallas den "fetkams".

Har palt på menyn?

menyn finns 18 rätter. Alla är palt. Den vanliga hederliga kokta palten finns på buffén och kan ätas i valfri mängd tills Paltschwimmen inträffar. Likaså flatpalten, den platta och ofyllda och blodpalten, den mörka med blod i.

Vad skiljer kroppkakor och pitepalt?

Palt är vanligare i norr men det har funnits kroppkakor även i det norrländska landskapen även om det har fallit lite i glömska. Det finns ett helt gäng olika kroppkakor, den stora skillnaden är om man haft kokt potatis eller rå potatis. Säger Edward Blom.

Har palt?

Harpaltarna lämnas av sin mamma under större delen av dygnet och matas en till två gånger per dygn i gryning och skymning. Den övriga tiden ligger harungen och trycker i högt gräs, under en buske eller på annan enligt harmamman lämpligt plats.

Relaterade inlägg: