Varför är läkemedel utan förmån?

Innehållsförteckning

Varför är läkemedel utan förmån?

Varför är läkemedel utan förmån?

Patienten vill varken ha periodens vara eller det läkemedel som är förskrivet på receptet, utan väljer istället ett annat likvärdigt, utbytbart läkemedel. Ingen del av kostnaden ingår i högkostnadsskyddet, utan patienten står för hela kostnaden. Man kan säga att patienten tackar nej till förmån vid detta tillfälle.

Vad ingår i läkemedelsförmånen?

Inledning

  • läkemedel och preventivmedel som skrivs ut på recept.
  • förbrukningsartiklar för stomiopererade.
  • förbrukningsartiklar som behövs för att ett förskrivet läkemedel ska kunna tillföras kroppen eller behövs för egenkontroll av medicinering.
  • livsmedel för särskilda näringsändamål till barn < 16 år.

Varför ingår inte all medicin i högkostnadsskyddet?

Överstigande kostnader betalar landstinget. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) heter den myndighet som bestämmer vilka mediciner som omfattas av högkostnadsskyddet. De allra flesta mediciner på recept ingår men inte alla. De mediciner som kräver licens från Läkemedelsverket gör det exempelvis inte.

Vilka läkemedel omfattas inte av högkostnadsskyddet?

Endast läkemedel som hämtas ut med recept omfattas av högkostnadsskyddet. Du betalar ingenting för förbrukningsartiklar som ingår i högkostnadsskyddet och som behövs för att tillföra kroppen läkemedel eller som behövs för egenkontroll av medicinering.

Hur lång tid mellan uttag recept?

Hur lång förbrukningstiden är räknas ut genom att farmaceuten vid första expedieringen på receptet anger hur många doser kunden tar per dag, med stöd av doseringen förskrivaren angett. Har kunden gjort ett uttag som räcker tre månader måste alltså två månader förflyta innan nästa uttag kan göras med förmån.

Vad ingår inte i högkostnadsskyddet?

Högkostnadsskyddet gäller oftast inte för följande:

  • vaccinationer.
  • intyg och hälsoundersökningar.
  • ett uteblivet besök.
  • kostnader för kopior av din journal.

Vilka läkemedel ingår i högkostnadsskyddet?

Högkostnadsskyddet är en del av Läkemedelsförmånen, som är till för att skydda dig mot höga kostnader för receptbelagda läkemedel. Det innebär att läkemedel subventioneras via skattemedel. Högkostnadsskyddet innebär att du betalar högst 2350 kronor per tolvmånadersperiod för läkemedel och stomiprodukter på recept.

Relaterade inlägg: