Vad betyder lagval?

Innehållsförteckning

Vad betyder lagval?

Vad betyder lagval?

"Rätt forum" betyder den domstol där talan ska eller kan väckas. Den domstolen betecknas ofta som behörig domstol. Vilket lands lag ska tillämpas? Detta brukar benämnas lagval.

Vad är Kollisionsregler?

En del av den svenska internationella privaträtten finns stipulerad i kollisionsregler, vilka återfinns i olika lagar rörande olika rättsområden för att i dessa fall reglera vilket lands lag som är tillämplig för en tvist av internationell karaktär.

Vad är IP rätt?

Regler för lagval, juristdiktion/forumval och verkställighet vid gränsöverskridande tvister. Till den internationella privaträtten hör frågor om man ska hantera tvister som i något avseende sträcker sig över landsgränser.

Vilket lands lag ska gälla?

Huvudregeln enligt Rom- konventionen är att parterna själva kan välja vilket lands lag som ska gälla (genom att uttryckligen ange val av lag i anställn- ingsavtalet).

Vad menas med domsrätt?

Frågan om vilket lands domstolar som är behöriga att pröva arbetsrättsliga och andra förmögenhetsrättsliga tvister regleras av EG:s förordning nr 44/2001 om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar på privaträttens område.

Vad är lagvalsregler?

Regler som fastställer vilket lands regler som skall tillämpas i ett visst rättsförhållande. Grundprincipen är att parterna själva kan avtala om vilka lagar som ska vara tillämpliga på deras avtal.

Vad betyder Partsautonomi?

Principen innebär att parterna själva kan avtala om vilken lag de vill ska tillämpas på avtalet. Vid införandet av Rom I-förordningen utvidgades principen om partsautonomi, från dess tidigare utformning i Romkonventionen, till att även innebära en möjlighet för parterna att välja icke-statliga regler.

Vad reglerar den internationella privaträtten?

Internationell privat- och processrätt (IP) är det område inom den nationella rättsordningen som reglerar juridiska problem med anknytning till främmande stat. ... Då kan frågor om tillämplig lag vid äktenskapsskillnad, bodelning eller arvskifte aktualiseras i det nya hemlandet.

Relaterade inlägg: