Varför åker pungen upp i ljumsken?

Innehållsförteckning

Varför åker pungen upp i ljumsken?

Varför åker pungen upp i ljumsken?

Under uppväxten är det vanligt att testikeln åker upp i ljumsken med hjälp av en muskel som går längs sädesledaren. Denna reflex aktiveras när pungen utsätts för kyla eller beröring. Vid undersökning är det därför ibland svårt att avgöra om det är en äkta retentio eller rörliga testiklar.

Var bildas testiklarna?

Under fosterlivet bildas testiklarna i magen. Mot slutet av fostertiden ska testiklarna komma ner i pungen, men ibland har de inte kommit ner när barnet föds.

Vad betyder testiklarna?

Testiklarna är den manliga gonaden som bildar spermier, samt mannens endokrina körtlar som producerar könshormoner. Testiklarna producerar spermier och manliga könshormoner, såsom testosteron.

Kan man har bara en testikel?

Pojkar som föds med bara en testikel, så kallad icke nedstigen testikel, löper större risk att drabbas av testikelcancer. Operation före puberteten halverar risken att insjukna. En av de vanligaste medfödda missbildningarna är att pojkar föds med bara en testikel i pungen.

Varför åker mina bollar upp?

Orsaken till att de "åker upp" är att det hos vissa män finns en liten "gång" som de kan åka upp i. Gången är från början till för att testiklarna ska kunna vandra från buken ner i pungen. Detta sker under senare delen av fosterstadiet, dvs innan födseln.

Varför kryper pungen ihop?

För att skydda testiklarna och deras funktion ändras pungens storlek hela tiden. Testiklarna behöver 34 °C för att kunna arbeta, och därför drar pungen ihop sig eller blir större beroende på den yttre temperaturen. Generellt blir pungen mindre när det är kallt och större när det är varmt.

Var finns spermier?

I varje testikel finns sädeskanaler, här bildas och växer spermierna för att senare hamna i bitestikeln där de mognar och lagras, allt detta tar 72–75 dygn. Friska testiklar producerar upp till 160 miljoner spermier per dygn – drygt 1 800 per sekund!

Vad är pungen till för?

Testiklar. I pungen finns vanligtvis (vissa föds med en eller behöver operara bort ena pga sjukdom eller komplikationer) två testiklar, pungkulor, som bildar spermier och testosteron. Testiklarna är ofta olika stora och hänger på olika höjd.

Kan man känna testiklarna?

Bitestikeln brukar kännas som en förtjockning som ligger utanför testikeln. Bitestiklarna kan kännas ömtåliga om du tar på dem, utan att det är något konstigt med det. Men om du får ont i en bitestikel eller om den blir svullen, kan det vara symtom på en infektion.

Relaterade inlägg: