Vad menas med pliktetik?

Innehållsförteckning

Vad menas med pliktetik?

Vad menas med pliktetik?

Våra handlingar är moraliskt viktigare än våra underlåtelser. Exempel: Det är värre att döda någon än att låta någon dö. Exempel: Terrorbombning jämfört med att bomba en ammunitionsfabrik trots att det bor civila i närheten. Den mest kända versionen av pliktetik är den som utvecklades av Immanuel Kant.

Vad menas med Konsekvensetiken?

konsekvensetik betyder ungefär att det är resultatet av det man gör som räknas. Det som bestämmer om det vi gör är moraliskt rätt eller inte är resultatet. Blev det bra, då var det rätt.

Vad är en Sinnelagsetik?

Det som avgör om en handling är rätt eller fel är avsikten bakom handlingen. Det är alltså inte i detta fall konsekvenserna (konsekvensetik) eller regeln (regeletik) som avgör vilken handling man ska välja, det viktiga är istället motivet - vilken avsikt man har med handlingen. ...

Vad är typiskt för Pliktetik?

Plikten, normen, avgör vilken handling som är den rätta. Pliktetik eller regeletik innebär att vissa handlingar, till exempel lögn, dödande, tortyr, har inneboende egenskaper som gör att de alltid bör vara förbjudna. Alltså oavsett den handlandes avsikter eller konsekvenserna av handlingen.

Vad menas med utilitarismen?

utilitarism är en teori som menar att vi ska handla så att nyttan blir så stor som möjligt. ... Ordet utilitarism kommer från det engelska ordet utility som betyder 'nytta'.

Vad menas med Rättighetsetik?

Rättighetsetik är en deontologisk etiklära. Till dessa räknas den eftersom den egentligen innebär att vi har plikter, men dessa är inte primära utan härledda från våra rättigheter, som är den grundläggande byggstenen i denna typ av morallära.

Vad menas med Närhetsetik?

Närhetsetik är ett samlingsnamn för de filosofer som tycker att de moraliska regler som styr människans handlingar skapas i mötet. När sjuksköterskan möter patienten får hon ett ansvar för patienten, ett krav och en plikt att ta hand om patienten.

Vad är ett gott samhälle Sinnelagsetik?

Vad anser ett gott liv och ett gott samhälle bör vara? Utgå från dygdetik, pliktetik och sinnelagsetik. ... Sinnelagsetiken handlar om att man ska ha goda avsikter och goda motiv i sitt handlande. För att leva gott ska man alltså vilja väl och vilja göra saker gott, oavsett om det alltid faller ut väl eller inte.

Relaterade inlägg: