Varför instiftades Fornminneslagen?

Innehållsförteckning

Varför instiftades Fornminneslagen?

Varför instiftades Fornminneslagen?

År 1666 inrättade Johan Hadorph, den sjunde riksantikvarien i ordningen, Placat och Påbudh, Om Gamble Monumenter och Antiquiteter, Sveriges första ansats till en fornminneslag. ... I Sverige kunde man nu börja skydda fornlämningar från ovarsamma skattletare och folk som vill använda gravhögar som tegelugnar.

Vem är riksantikvarie?

Regeringen har i dag utsett Joakim Malmström till riksantikvarie och chef för Riksantikvarieämbetet med tillträde den . ... Joakim Malmström är född 1978 och är filosofie doktor i historia från Uppsala universitet med avhandlingen: Herrskapen och den lokala politiken: Eds socken ca 1650-1900.

Hur blir man riksantikvarie?

Generellt sett ställer Riksantikvarieämbetet höga krav på utbildning, exempelvis akademisk examen med inriktning mot humanistiska ämnen såsom arkeologi, historia, etnologi, men även samhällsvetenskaplig utbildning, juridisk utbildning, konservatorsutbildning samt arkitektutbildning med mera.

Vad är fast fornlämning?

fasta naturföremål till vilka åldriga bruk, sägner eller märkliga historiska minnen äro knutna. 3 § Till fast fornlämning hör så stort område på marken som tarvas för att bevara fornlämningen och bereda med hänsyn till dess art och betydelse nödigt utrymme däromkring.

Vilken uppgift har en länsantikvarie?

De arbetar normalt med kulturmiljölagen och utfärdar tillstånd, ger råd och utför upphandlingar. Länsantikvarie är den högsta antikvarietiteln på länsstyrelsen och är en expertroll.

Vad är bebyggelseantikvarie?

Att arbeta som bebyggelseantikvarie är ett socialt och pedagogiskt arbete på lika många sätt som det är skrivande och teoretiskt. Att arbeta med byggnader innebär automatiskt att man arbetar med människor.

Hur blir man museipedagog?

Det finns inga strikta generella krav på vilken utbildning man måste ha för att arbeta som musiepedagog. Många museipedagoger är i grunden lärare eller har en annan högre pedagogisk utbildning, t. ex vara historiker eller geografer.

Vilket skydd har en fornlämning?

Fornlämningar är skyddade i kulturmiljölagen (1988:950) och får inte skadas. När du planerar en åtgärd i skogen som kan påverka en fornlämning är du skyldig att söka tillstånd hos länsstyrelsen.

Relaterade inlägg: