Vad är Endocervix?

Innehållsförteckning

Vad är Endocervix?

Vad är Endocervix?

Den smala passagen som går genom livmoderhalsen från endometrium till slidan kallas endocervikal kanal. Den del av livmoderhalsen inuti slidan kallas exocervix. Det täcks av speciella celler som kallas skivepitelceller. Dessa celler bildar en barriär som kallas epitel som skyddar livmoderhalsen.

Vad är uteri?

Det ihåliga, tjockväggiga, muskulösa organet i kvinnans bäcken. Det består av fundus uteri (livmoderbotten), där äggimplantationen och fosterutvecklingen äger rum. Nedanför livmoderförträngningen vid änden av fundus finns livmoderhalsen, som mynnar ut i slidan.

Är det normalt att känna livmodertappen?

Livmoderhalsen är hela den nedersta delen av livmodern och är 3-4 centimeter lång. Den del av livmoderhalsen som sticker ner i slidan kallas livmodertappen. Tappen känns både hård och mjuk och kan jämföras i storlek och känsla med nästippen. Det varierar om man kan känna sin livmodertapp eller inte.

Hur blir man av med framfall?

Du kan bli opererad om du har mycket besvär av ditt framfall. Det kan göras på flera olika sätt. Vanligtvis utförs operationen genom slidan, med lokalbedövning eller ryggbedövning. Oftast kan du lämna sjukhuset samma dag, men ibland kan du behöva stanna på sjukhuset lite längre.

Vad är Anteflexed uterus?

framåtböjning: anteflexio uteri framåtböjd livmoder. forward bending: anteflexio uteri anteflexed uterus; opposite of retroflexion.

Vad är Anteflekterad uterus?

Minst 80 procent av alla kvinnor har en anteflekterad (framåtslagen) uterus. För att behålla den injicerade sperman i optimal position i cavum uteri bör man utnyttja tyngdlagen genom att kvinnan direkt efter inseminationen vänds i bukläge och sedan ligger kvar så i tio minuter.

Kan man känna livmodertappen?

Normalt är en slida cirka 10 cm lång/djup. Genom att stoppa in pekfingret så kan du känna hur långt in du måste stoppa fingret för att nå livmodertappen. Om din livmodertapp är högt placerad så sitter den cirka 3 fingerleder upp på fingret.

Kan man känna runt livmodertappen?

Livmoder. Längst in i slidan finns livmoderhalsen och livmodertappen. Man kan känna livmodertappen om man för in ett finger i slidan, tappen känns lite som en nästipp. Mitt på livmodertappen finns en grop – livmodermunnen.

Relaterade inlägg: