Vad menas med Rhesus antigen D?

Innehållsförteckning

Vad menas med Rhesus antigen D?

Vad menas med Rhesus antigen D?

Rh-systemet (Rhesusfaktor, namnet kommer från Rhesusapa) består av flera olika antigener. Det vanligaste är RhD och det antigen man syftar till när man pratar om att man är positiv eller negativ ihop med AB0-systemet.

Hur vanligt är Rh negativ?

Rh. Det som förr kallades Rh-faktorn (numera D), finns hos cirka 85 procent av Sveriges befolkning. Dessa kallas Rh-positiva (RhD+). Resten av befolkningen, som saknar denna faktor, kallas Rh negativa (RhD-).

Vad är Blodgruppsantikroppar?

En sådan antikropp benämns naturlig. Exempel på detta är antikropparna anti-A och anti-B mot ABO-systemets ytmolekyler. B Efter immunisering via transfusion eller graviditet. Dessa antikroppar kallas för blodgruppsantikroppar.

Vilka blodgrupper kan ge blod till vilka?

De här kombinationerna är möjliga inom AB0-systemet:

  • A kan ge blod till A och AB.
  • 0 kan ge blod till alla blodgrupper.
  • B kan ge blod till B och AB.
  • AB kan ge blod till AB.

Vad innebär det att ha blodgrupp 0?

Du som har blodgrupp AB har både A-antigen och B-antigen på blodkropparnas yta. Hos en del saknas både A-antigen och B-antigen. Då har du blodgrupp 0.

Hur kan man se barnets blodgrupp?

Du får lämna blodprov på specialistmödravården om det är oklart vad barnet har för blodgrupp. Där kontrollerar läkaren om du får antikroppar. Stiger nivåerna så undersöker läkaren barnet med ultraljud. Läkaren tar ett blodprov från navelsträngen om det finns tecken på blodbrist hos fostret.

Relaterade inlägg: