Vad är SPMS?

Innehållsförteckning

Vad är SPMS?

Vad är SPMS?

Sekundärprogressiv multipel skleros (SPMS) är ett sjukdomsförlopp av multipel skleros (MS) som karakteriseras av en stadig ökning av objektiva neurologiska funktionshinder med avsaknad av skov1. Vanliga symtom brukar vara påverkan på gångfunktion2, kognitiva problem samt fatigue (kronisk MS-relaterad trötthet)3.

Vad innebär Skovvist förlopp?

De flesta MS-patienterna har tydliga försämringsepisoder, så kallade skov. Under ett skov förvärras symtomen under några veckor och mellan skoven kan man ha flera år långa skovfria perioder. Det finns vissa olika former av MS.

Vad menas med skovvis MS?

Den vanligaste formen av MS, skovvis förlöpande MS (även kallad RRMS) kännetecknas av att man får tydliga besvärsperioder, så kallade skov. RRMS kan ha tydliga faser. Under de tidiga skedena av MS kan det uppstå skador i hjärnan som kanske inte ger märkbara symtom.

Vad är progressiv MS?

Vad är primär progressiv MS (PPMS)? Omkring 10 % av dem som har multipel skleros har en typ där funktionsförmågan gradvis försämras från det att sjukdomen debuterar. Detta kallas primär progressiv MS (PMS).

Vad innebär det att sjukdomen går i skov?

Ett skov är en period då nya symtom uppstår eller gamla återkommer, varefter de går tillbaka – helt eller delvis. Skoven vara så korta som 24 timmar men kan i bland pågå i ett par veckor eller längre än så.

Hur ser prognosen ut för MS?

Sjuttio procent av patienterna kan gå efter 25 år, och 40 % kan gå 50 år efter debuten. Hos 10-15 % av MS-patienterna debuterar sjukdomen inte med ett skov, utan har ett smygande, progressivt förlopp från starten (primärprogressiv MS). Hos dessa är progno- sen genomsnittligt sämre än hos gruppen som debuterar med skov.

Hur dör man av MS?

MS ger återkommande inflammationer som angriper isoleringsskiktet runt nervtrådarna. Detta gör att impulserna i nerverna inte leds fram på normalt sätt. I de flesta fall leder den till rörelsehindrande handikapp. Ibland med komplikationer som leder till döden.

Kan MS gå bort?

MS är en sjukdom som ofta pågår i många år. Det går inte att bli helt återställd, men läkemedel kan bromsa sjukdomsförloppet och lindra besvären.

Relaterade inlägg: