Varför Rillad råspont?

Innehållsförteckning

Varför Rillad råspont?

Varför Rillad råspont?

Underlagsspont (råspont) används som underlagstak eller i vägg bakom exempelvis gips. Ytorna på underlagssponten är bearbetade. Ena sidan är rillad, den andra hyvlad eller rillad. Syftet är att få bort näringsämnen från ytan och minska risken för mögelpåväxt.

Är råspont hyvlat?

Råspont är en typ av bräda av sågat, men ej hyvlat, timmer (virke) av trä. ... 'Rå' syftar på att virket inte är hyvlat. Råspont tillverkas av många olika träslag, ofta furu och gran, och finns i varierande storlek. Vanliga mått i dagens byggvaruhandel är tjocklekar 17–23 mm och bredd mm.

Vad menas med råspont?

Råspont är en typ av bräda som är framtagen bland annat för att användas till undertak. Råsponten består av sågade brädor av gran eller fur med not och fjäder längs dess sidor. Detta gör att brädorna fäster i varandra så att de tillsammans bildar en hel träskiva över taket.

Vilken är den hyvlade sidan på råspont?

Råspont av furu och granbrädor hyvlas av splintvedsrika sidbrädor.

Vilket håll ska råspont ligga?

Utförande. Bräderna vänds med den rillade sidan uppåt. Till synliga delar av taksprång som ska målas vänds den rillade sidan nedåt. Bräderna får skarvas endast över stöd, högst två i bredd över samma stöd.

Hur mycket kostar råspont?

  • Råspont 20x120. Virkesåtgång: ca 9,09 lpm/m2. Vanligtvis används varmförzinkad trådspik, dim. ...
  • Råspontlucka 540x3600. Gran, 540x3600mm. 389 kr /st. ...
  • Råspont 17x95. Virkesåtgång: ca 11,4 lpm/m2. Vanligtvis används varmförzinkad trådspik, dim. ...
  • Råspont 20x95. Virkesåtgång: ca 11,4 lpm/m2.

Vad är skillnaden mellan råspont och Underlagsspont?

Med underlagsspont (råspont) bakom gipsskivan hänger den nya TVn säkert. Underlagsspont med ändspont kan skarvas löpande. Moelven levererar Underlagsspont med två rillade sidor för ökat säkerhet under monteringsarbete samt minskat risk för mögelpåväxt.

Vad är spontade brädor?

På råspont är virkets en sida alltid slätare än den andra. Spont eller spontat virke är brädor med spår (not och fjäder) som gör att de kan kilas ihop en efter en, efter eller på varandra. Råspont används vanligtvis i golv, yttertak och väggar. Rå syftar på att virket ej är hyvlat.

Vad är Råspontluckor?

Råspontluckor är gjorda av råspontbrädor som är sammanfogade till en lucka för att spara tid och arbete vid takintäckning. Luckorna bör skarvas på takstol. På vår hemsida har vi mer kompletterande information och krav på hur råspontluckor ska bearbetas. Råspontlucka kan användas vid taktäckning.

Relaterade inlägg: