Vad skyddar ryggraden?

Innehållsförteckning

Vad skyddar ryggraden?

Vad skyddar ryggraden?

Ryggradens uppgift är att stödja kroppen och skydda ryggmärgen. Ryggmärgen sänder meddelanden mellan hjärnan och kroppen och är en del av det centrala nervsystemet. ​Ryggkotorna bygger upp ryggraden.

Finns i ryggraden?

Ryggraden (latin: columna vertebralis) är hos alla ryggradsdjur den kotpelare som sträcker sig från kraniet till svansen. Ryggraden bildar tillsammans med bröstkorgen (thorax), halsen och kraniet axialskelettet till vilket nedre och övre extremiteterna förbinder sig genom bäckenet och skuldergördeln.

Vad kallas ryggradens olika krökningar för?

Skolios är ingen sjukdom utan just bara en beskrivning av ryggradens utseende. Man kan benämna dessa krökningar av ryggradenolika sätt beroende på om de kan rätas ut eller inte. En funktionell skolios rätas ut när man sitter eller ligger.

Hur jobbar ryggmärgen?

Ryggmärgens huvudsakliga funktion är att förmedla nervimpulser mellan kroppens perifera organ och hjärnan. Ibland kan ryggmärgen dock självständigt avge motoriska signaler utan att först "rådfråga" hjärnan, så kallade reflexer.

Vad heter kotorna i ryggen?

Ryggkota (latin: vertebra(e)) är de enskilda ben som bygger upp ryggraden (columna vertebralis). I människans kropp finns 33 ryggkotor. 24 "presakrala" kotor: Sju halskotor, tolv bröstkotor och fem ländkotor. Dessutom bildar de fem sakralkotorna korsbenet och de fyra svanskotorna svansbenet.

Hur många Lordoser finns det i ryggraden?

Lordos, lordosis, är ett medicinskt begrepp som används för att beskriva en böjning av ryggraden som ger en större svank. Halsryggen, med sina 7 kotor, och ländryggen, med sina 5 kotor, har normalt en sådan krökning som vetter bakåt. En stor lordos kallas ibland för svankrygg.

Relaterade inlägg: