Vad är relationell pedagogik Aspelin?

Innehållsförteckning

Vad är relationell pedagogik Aspelin?

Vad är relationell pedagogik Aspelin?

Relationell pedagogik kan beskrivas som ett teoretiskt synsätt på utbildning där relationer står i centrum. Att utveckla diskurser om relationsarbete i skolan är viktigt, skriver Jonas Aspelin, redaktör för antologin ”Relationell specialpedagogik – i teori och praktik”. Läs antologin här (pdf).

Vad är relationell?

Gällande en eller flera relationer. Sätt att förhålla sig och umgås med andra.

Vad betyder relationell pedagogik?

Relationell pedagogik utmanar detta synsätt genom att i stället erbjuda ett sätt att analysera, förstå och tänka kring utbildning där relationer sätts i centrum. Om relationell pedagogik grundas på tanken att människan växer, utvecklas och lär sig saker i relationer.

Vad är relationellt lärande?

Relationell pedagogik, i den mening Jonas Aspelin använder begreppet, handlar om konkreta mellanmänskliga möten i ett utbildningssammanhang. Det fokuserar på det som sker i mötet mellan lärare och elev, mellan elev och elev.

Vad menas med att ledarskap är ett relationellt fenomen?

Den gemensamma nämnaren är den relationella aspekten av ledarskap: Självledarskap handlar om relationen till dig själv och andra. Mod i ledarskapet handlar om att våga i relation till andra. Våga fatta beslut som påverkar andra, våga ge feedbacken, våga utmana och bli utmanad.

Vad betyder relationell kompetens?

Relationskompetens handlar främst om hur lärare bygger relationer med elever, en åt gången (Aspelin, 2018). Det är inte en relation i största allmänhet utan en pedagogisk relation. Aspelin (a.a.) uttrycker att kärnan består i att (kunna) knyta an, upprätthålla, initiera och utveckla/bygga relationer.

Vad är ett situationsanpassat ledarskap?

En erkänd ledarskapsmodell som också kan vara den mest använda teorin i världen är det situationsanpassade ledarskapet som utvecklades av Paul Hersey och Ken Blanchard under 60-talet. Kort och gott går modellen ut på att ledaren anpassar sitt ledarskap efter mottagaren och den givna situationen.

Vad är Lärarprofession?

Lärarprofessionen – några lärares syn på yrket. Peda- gogiska institutionen. Umeå Universitet. I läroplanen för det obligatoriska skolväsendet (Lpo -94) står det att det är ”rektorns ansvar att personalen får den kompetensutveckling som krävs för att de professionellt skall kunna utföra sina uppgifter”3.

Vad menas med den situationsanpassade skolan?

Situationsanpassat ledarskap inom organisationsteori är en typ av ledarskapsteori, ledarstil och modell som går ut på att olika ledarstilar är bättre i olika situationer och att ledare måste vara flexibla nog att anpassa sin ledarstil till de olika situationer som organisationen befinner sig i.

Vad är ett Relationsorienterat ledarskap?

Relationsorientering (demokratisk) innebär att ledaren tillämpar tvåvägs- kommunikation eller flervägskommunikation för sitt ledarskap. Denna in- riktning inkluderar lyssning, förenkling, dialog och ett stödjande beteende från ledarens sida.

Relaterade inlägg: