Vad är skillnaden mellan inkomstpension och premiepension?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden mellan inkomstpension och premiepension?

Vad är skillnaden mellan inkomstpension och premiepension?

Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst det vill säga lön och andra skattepliktiga ersättningar upp till 7,5 inkomstbasbelopp till allmän pension. Den största delen, 16 procent, går till inkomstpensionen. Resterande mindre del, 2,5 procent, går till premiepensionen.

Kan du föra över pensionsrätten?

  • Föra över pensionsrätten kan du göra om din partner har en låg eller ingen inkomst alls och riskerar att få en låg pension. Att göra en överföring av premiepensionsrätt kan vara ett sätt att kompensera för att den ena parten får ett inkomstbortfall som påverkar försörjningen senare i livet.

Kan du föra pension till en registrerad partner?

  • Ordförklaring. Är du gift eller har en registrerad partner kan du välja att föra över din premiepensionsrätt till din maka, make eller registrerade partner. Anledningen kan vara att han eller hon har en lägre inkomst, eller jobbar deltid under en längre period, och därför riskerar att få en lägre pension. Pensionsrätt är de pengar som varje år ...

Kan din pension ändras för något tidigare år?

  • Om din taxerade inkomst skulle förändras för något tidigare år kommer din pension automatiskt att räknas om med de nya uppgifterna. Denna ändring kan ske när som helst under året. Om ditt civilstånd ändras Både din tilläggspension och din garantipension påverkas av ditt civilstånd.

Relaterade inlägg: