Hur stor del av Finland pratar svenska?

Innehållsförteckning

Hur stor del av Finland pratar svenska?

Hur stor del av Finland pratar svenska?

Finska är modersmålet för cirka 87 procent av finländarna. Svenska är modersmålet för cirka 5 procent av finländarna. Svenska talas mest på Finlands väst- och sydkust. Svenskan som talas i Finland är finlandssvenska.

Varför pratar man svenska i Finland?

Det är inte med säkerhet klarlagt när man började tala svenska i det som i dag är Finland, men från 1100-talet finns det tydliga belägg. Finland var en del av kungariket Sverige. Man brukar tala om Östra riksdelen. Så var det i sjuhundra år fram till 1809 då Finland blev ett ryskt storfurstendöme.

Hur många pratar svenska i Åbo?

I Åbo bor ungefär 10 600 svenskspråkiga och 23 000 med utländskt modersmål. I Åbo är 11 % av befolkningen till modersmålet andra än finsk- eller svensktalande. Stadens alla basservicen finns till förfogande både på finska och svenska och allt oftare på engelska.

Vilka talar finlandssvenska?

finlandssvenska, den variant av svenska som används i Finland. Termen avser främst det icke-dialektala språket (jämför finlandssvenska dialekter). Svenskan är vid sidan av finskan officiellt språk i Finland och talas som modersmål av ca 280 000 personer, ca 5,5 % av totalbefolkningen (jämför finlandssvenskar).

Hur många pratar svenska i Helsingfors?

I Helsingfors är 36 5 000 kommuninvånarna svenskspråkiga medan landsbygden i inlandet är nästan helt finskspråkig. Saltvik på Åland har högsta andelen där 92,1 procent av invånarna är svenskspråkiga.

Vad är typiskt för finlandssvenska?

Flertalet svenska dialekter i Finland har kvar fornspråkets kvantitetsförhållanden, nämligen kort vokal framför kort och lång (dubbel) konsonant samt även lång vokal framför kort och lång (dubbel) konsonant. Det är bakgrunden till att finlandssvenskarna talar med sin karakteristiska prosodi (språkmelodi).

Varför lär man sig svenska i Finland?

En majoritet av grundskoleeleverna i finska skolor gillar att studera svenska och de tycker att det är en rikedom att kunna många språk. Det visar en färsk forskningsrapport från Helsingfors universitet.

Vilka städer pratar svenska i Finland?

2018 bor det flest svenskspråkiga i Helsingfors, Esbo och Raseborg. Största andelen hittar man av naturliga orsaker i Österbotten och på Åland. Larsmo och Saltvik har båda över 92 procent svenskspråkiga, men t.

Hur många invånare har Åbo 2021?

Befolkning och familjer 2020
Folkmängd (31.12.)194 391
Andelen invånare per åldersgrupp, %
0-14 -åringar12,6 %
15-64 -åringar66,5 %
Fyllt 65 år20,9 %

Vilka språk talar man i Finland?

Finska Svenska Finland/Official languages

Relaterade inlägg: