Vad är Rättsfaktum och Rättsföljd?

Innehållsförteckning

Vad är Rättsfaktum och Rättsföljd?

Vad är Rättsfaktum och Rättsföljd?

Rättsfakta (rekvisit) är de faktiska omständigheter som föreligger i fallet och som har juridisk relevans. ... Om någon av oaktsamhet orsakat annans död (rättsfaktum) så döms denne till fängelse högst i två år eller vid ringa brott till böter (rättsföljd).

Hur tar man ut rekvisit?

Rekvisit är de villkor som varje lag ställer upp. För att lagen ska vara tillämplig krävs att något eller alla av dessa villkor är uppfyllda. Man skiljer på objektiva och subjektiva rekvisit. De objektiva rekvisiten gäller det faktiska handlande som någon kan se och de följder handlandet får.

Vad menas med Brottsrekvisit?

Rekvisit är en term som används inom juridiken. Varje lag ställer normalt upp ett antal villkor. För att en lag skall vara tillämplig krävs att något eller alla dessa villkor är uppfyllda. ... De subjektiva rekvisiten gäller avsikt, till exempel om en gärningspersonen handlade med uppsåt eller inte.

Vilka är rekvisiten för misshandel?

Av misshandelsbestämmelsen framgår att de objektiva rekvisiten är att någon ska ha tillfogat någon annan kroppsskada, sjukdom, smärta eller försatt personen i vanmakt eller något annat sådant tillstånd. (3 kap. 5 § Brottsbalken). Har en person gjort något av detta faller gärningen under straffbestämmelsen misshandel.

Kan man dömas för stöld och häleri?

Det är vidare helt klart att den som begått en stöld kan dömas för häleri beträffande godset. Tveksamhet råder rörande utgångspunkten för beräkning av preskriptionstid beträffande sakhäleri. Den dominerande uppfattningen synes vara att sakhäleri ej utgör ett s k perdurerande brott.

Vad är det för skillnad mellan ett konkret rättsfaktum och ett rekvisit?

Ett rekvisit är ett abstrakt rättsfaktum i den mening att det bara anger vilka omständigheter som är relevanta för att regeln ska vara uppfylld, medan rättsfaktumet är sådana omständigheter i ett konkret fall. ... Ett exempel kan illustrera detta.

Vad menas med Täckningsprincipen?

2.4 Täckningsprincipen Principen innebär att en handling endast kan medföra straff då samtliga objektiva rekvisit (gärningsrekvisiten) omfattas av gärningsmannens uppsåt. Vad som blir föremål för täckning är den rättsstridiga gärningen.

Vad är rekvisiten för mord?

Om vi tar brottet mord i 3 kap 1§ Brottsbalken (BrB) som exempel. Av bestämmelsen framgår att den som berövar annan livet döms för mord. ... Det subjektiva rekvisitet för mord är alltså uppsåt - gärningsmannen ska ha haft uppsåt att beröva annan livet.

Relaterade inlägg: