Är rumän?

Innehållsförteckning

Är rumän?

Är rumän?

manlig invånare i l. man från Rumänien; man som tillhör den folkgrupp som härstammar från de romerska kolonister som slogo sig ned i Dakien under de första årh.

Vilken språkgrupp tillhör rumänska?

Rumänska
Statusstabilt
SpråkfamiljIndoeuropeiska Italiska Romanska Östromanska Balkanromanska rumänska
Officiell status
Officiellt språk iRumänien Moldavien Vojvodina Europeiska unionen
SpråkmyndighetAcademia Română

Vad tillverkas i Rumänien?

Efter första världskriget avskildes Transsylvanien från Österrike-Ungern och blev en del av kungariket Rumänien. Jordbruket var landets huvudnäring före första världskriget. Den uppodlade arealen var 6,3 miljoner hektar 1914, varav 81,4 % användes till spannmål, ungefär hälften vete och majs.

Vilken del av Europa ligger Rumänien?

Rumänien är beläget mellan Balkanhalvön och det rysk-ukrainska slättlandet i den sydöstra delen av Europa. Landet är till ytan ungefär hälften så stort som Sverige. I öster har Rumänien en cirka 25 mil lång kust mot Svarta havet.

I vilken världsdel ligger Rumänien?

Europa Romania/Continent Rumänien är beläget mellan Balkanhalvön och det rysk-ukrainska slättlandet i den sydöstra delen av Europa. Landet är till ytan ungefär hälften så stort som Sverige. I öster har Rumänien en cirka 25 mil lång kust mot Svarta havet.

Vilka språk har sitt ursprung från latin?

Men vulgärlatinet levde vidare och utvecklades så småningom till olika dialekter, och därefter till olika språk, de romanska språken. De romanska språken är bland andra italienska, spanska, portugisiska, franska och rumänska. Man kan säga att dessa språk är nutida former av latinet.

Vilka pratar romerska?

Hade 2010 cirka 75 miljoner modersmålstalare. Där ingick 53 miljoner i Frankrike, 3,8 miljoner i Belgien, 1,4 miljoner i Schweiz och 7,3 miljoner i Kanada. Språket talas även som andraspråk eller lingua franca av ytterligare ett par hundra miljoner.

Relaterade inlägg: