Hur förkortar man månader på svenska?

Innehållsförteckning

Hur förkortar man månader på svenska?

Hur förkortar man månader på svenska?

Svar: Normalt är det bara de långa månadsnamnen som förkortas, och förkortningarna är då jan., febr. (feb.), aug., sept. (sep.), okt., nov., dec. De korta namnen mars, april, maj, juni och juli skrivs i allmänhet ut.

Hur förkortar man veckodagar?

Svar: Det normala sättet att förkorta veckodagarnas namn är att helt enkelt stryka leden dag och använda mån., tis., ons., tors., fre., lör., sön.

Hur förkortar man juni?

nov. dec. Månaderna mars, april, maj, juni och juli, vars namn redan är på tre eller fyra bokstäver brukar inte förkortas eftersom de redan är förhållandevis korta.

Hur stor andel av årets månader har 31 dagar?

Trettio dagar har november, april, juni och september, februari tjuguåtta allen, alla de andra trettioen.

Hur skriver man förkortningar på svenska?

Förkortningar skrivs antingen med eller utan punkter, men ibland kan båda vara korrekta. Om du väljer att skriva utan punkter ska du istället använda ett mellanslag för att undvika missförstånd. Ett exempel på när det annars kan bli lite tokigt är förkortningen för ”till och med”, som ska skrivas t.o.m. eller t o m.

Hur har veckans dagar fått sina namn?

I Sverige betyder måndag månens dag, tisdag tyrs dag, onsdag odens dag, torsdag tors dag, fredag frejas dag, lördag lögurdagen, söndag sunnas dag. Förutom måndag och lördag är alla veckodagarna uppkallade efter de fornnordiska gudarna. Veckodag, som inte är sön- eller helgdag, kallas på svenska vardag.

Vad är förkorta bråk?

För att förlänga eller förkorta måste du multplicera eller dividera hela nämnaren och hela täljaren med samma tal, annars förändras proportionen mellan täljaren och nämnaren och bråkets värde ändras. Vad man däremot kan göra med det här uttrycket är att skriva om det som en addition av två bråk med samma nämnare.

Relaterade inlägg: