Vad är axial spondylartrit?

Innehållsförteckning

Vad är axial spondylartrit?

Vad är axial spondylartrit?

Axial spondylartrit är en inflammatorisk ryggsjukdom som tillhör gruppen seronegativa spondylartriter. I denna grupp ingår: ankyloserande spondylit (tidigare Bechterews sjukdom) − kräver förändringar på slätröntgen men kan ge symtom tidigare. icke-radiologisk axial spondylartrit − slätröntgen påvisar inga förändringar.

Vad är Ryggradsreumatism?

Ryggradsreumatism förekommer hos en procent av befolkningen och är den vanligaste formen av spondylartrit. Till denna grupp hör även psoriasisartrit, reaktiv artrit, artriter som associeras med kroniska tarmsjukdomar och en del fall av barnreumatism. I Finland har över 100 000 personer insjuknat i spondylartrit.

Vad är Bechterews sjukdom?

Bechterews sjukdom är en kronisk inflammationssjukdom. Du kan få inflammationen i olika vävnader som ledband, muskelfästen och leder. Det vanligaste är att du får Bechterews sjukdom i ryggraden.

Vad betyder ankyloserande?

Ryggradsreuma, ankyloserande spondylit (Spondylarthritis ancylopoetica, Bechterews sjukdom) är en långvarig ledinflammation som i första hand angriper ryggraden, men uppträder ofta även i extremiteternas leder. Därtill förorsakar sjukdomen inflammationer i senfästen och ibland i ögats främre del.

Relaterade inlägg: