Hur fungerar schack matt?

Innehållsförteckning

Hur fungerar schack matt?

Hur fungerar schack matt?

Schackmatt, även kallat schack matt, schack och matt eller bara matt, är en ställning i schack som innebär att partiet tar slut, och den spelare som satte sin motståndare i schackmatt har vunnit.

Vad heter alla pjäserna i schack?

Schackbrädet har 64 rutor, 32 vita och 32 svarta. Varje spelare har sexton pjäser: en kung, en dam, två torn, två löpare, två springare och åtta bönder.”

Vad kommer ifrån schack?

Under slutet av 900 talet- och början av 1000-talet spreds schackspelet från de arabiska länderna kring Medelhavet till länderna i norr. I de nordiska länderna började man spela schack under 1100-talet men då var det främst inom samhällets elit, bland kungar, adel och det högre prästerskapet.

Hur får man flytta pjäserna i schack?

Kungen är den allra viktigaste pjäsen, men det är också en av de svagaste. Kungen kan bara flyttas en ruta i vilken riktning som helst - framåt, bakåt, i sidled, och diagonalt. Kungen kan aldrig flyttas in i schack (där en pjäs kan slå). När kungen blir anfallen av en annan pjäs kallas det "schack".

Måste man säga schack matt?

1. När en spelares kung blir hotat av någon av motspelarens pjäser kallas det för att kungen är "i schack" och den som gör det hotande draget säger samtidigt högt till den andre: "Schack". ... Om inget av detta är möjligt att göra är kungen förlorad och det kallas då för att kungen är "Schackmatt!"

När ska man säga schack matt?

3.1.1. Spelaren får inte göra någon drag som skulle placera sin kung i schack. Målet med spelet är att göra motståndaren schackmatt; detta inträffar när motståndarens kung är i schack, och det inte finns några drag som tar bort kungen från angrepp. Kungen kan röra sig en ruta vågrätt, lodrätt eller diagonalt.

Vilka 16 pjäser har lägst värde i schack?

Alla schackpjäser har även ett ”värde” som visar hur betydelsefulla de är, bonden har det lägsta värdet (1) och damen det högsta (värde 8). Schackpjäser kan bara förflytta sig till lediga rutor eller till rutor där det står en motspelare, står motspelarens pjäs på rutan slås den ut.

Relaterade inlägg: