Vad är Schaktarbete?

Innehållsförteckning

Vad är Schaktarbete?

Vad är Schaktarbete?

Schaktning är en typ av markarbete som görs i syfte att förbereda marken inför en kommande byggnation på området, framförallt för att skapa en plan och fast yta att börja bygga på.

Vilka åtgärder måste vidtas innan schaktning för grund börjar?

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

  • Kolla upp vilka regler det är som gäller innan du schaktar. Kontakta kommunen du bor i för att se om du behöver marklov. ...
  • Undersök marken. ...
  • Ta hjälp av ett markproffs – eller hyr grävmaskiner. ...
  • Det är viktigt att marken blir jämn.

Vad kostar Grovplanering av tomt?

20 000- 30 000 kronor då. Grovplanering av tomt: tomten är på slät åkermark, hur kan man på ett grovt sätt uppskatta vad det kostar att förbereda tomten för grund och hus? Finplanering kan komma senare. Kostnaden för lagfart beror på om du har köpt, ärvt eller fått en fastighet i gåva.

Vad kostar det att schakta?

Om du ska anlita någon för att schakta din tomt kan du räkna med att det kommer kosta 2000–4000 kr/kvm tomt som ska schaktas. En normalstor villatomt om 1500 kvm där en normalstor tillbyggnad om 50–100 kvm ska byggas brukar markarbetet kosta mellan 70 000–80 000 kr och ta ungefär 2–3 veckor att utföra.

Hur lång tid tar det att schakta?

Metod för att själv bedöma om kostnaden är rimlig Låt säga att du har en yta på 200 kvadratmeter och du får ett pris från en gräventreprenör på över 100 000 kronor. Utifrån priset kan du själv räkna bakåt att arbetet med din schaktning för ytan uppskattas ta fyra veckors heltidsarbete.

Vad bör man tänka på när man schaktar?

Den mest påtagliga risken vid schaktning är att begravas helt eller delvis un- der jordmassor eller skadas av stenar, maskiner och tung utrustning. Jord är tung – den väger nästan 2 ton/m3. Skador har ofta inträffat vid relativt grunda schakter.

Vad gör man när man schaktar?

Schaktning handlar om att forma jorden och även föra bort den del av jorden som grävs upp. Det här är väsentligt för att få fram en plan yta som det sedan går att bygga på. Markarbetet är också betydelsefull för att skapa en yta för kablar, dräneringsrör och VA-ledningar.

Vad innebär finplanering av tomt?

Grovplanering handlar om att vid byggnation lämna tomten så att en finplanering kan göras – ofta ansvarar t ex husleverantören för detta, men bara närmsta metrarna runt huset. Med finplanering kan också avses att markens nivå planeras (iordningsställs) så den är nästan plan (max 5 cm får det skilja i ojämnheter).

Vad kostar det att fylla ut en tomt?

Det här priset inkluderar alla kostnader som kommer med markberedningen. Det förekommer emellertid stora variationer i pris mellan olika typer av projekt. Utifrån vår prisdata kan vi se att de allra flesta betalar mellan 1.500 kr och 8.000 kr per kvadratmeter för utförandet av markarbetet.

Relaterade inlägg: