Vad är en shunt VVS?

Innehållsförteckning

Vad är en shunt VVS?

Vad är en shunt VVS?

En shuntgrupp är en enhet som skapar energieffektivitet i olika kretsar i ett VVS-system genom att den optimerar temperatur, tryck och flöden. Shuntgruppen består av en primärkrets och en sekundärkrets som kan arbeta helt oberoende av varandra.

Varför får man shunt?

Den dominerande indikationen för shuntingrepp är olika former av hydrocefalus men de används även vid ovanligare tillstånd som idiopatisk intrakraniell hypertension eller större intrakraniella cystor.

Hur går en Shuntoperation till?

En shuntoperation utförs av en neurokirurg, som bestämmer vilken metod (peritoneal eller atrial) som ska väljas. Operationen görs under narkos och tar i regel mindre än en timme. Vanligtvis görs två eller tre små snitt på huvudet och halsen eller magen genom vilka shunten placeras.

Hur stavas shunt?

I inlånade ord förekommer: ch (chef), che (apache), g (geni), ge (garage), gi (religiös), j (jour), sch (schimpans, dusch), sh (shunt), sc (crescendo), si(division), ssi (mission), ti (station), sti (suggestion).

När används shunt?

Shuntens funktion är att blanda vattnet till rätt temperatur och pumpa runt det i golvvärmesystemet. En shunt behövs när golvvärmen skall kopplas mot radiatorsystem med hög framledningstemperatur.

Kan man dö av NPH?

NPH är en kommunicerande hydrocefalus, det vill säga likvorvägarna är öppna. En icke-kommunicerande hydrocefalus, där det finns ett hinder, kan leda till en livshotande situation och måste då behandlas akut med olika typer av neurokirurgiska operationer.

Vad gör shunt?

Ventil för att reglera flödet av vatten genom radiatorer och värmepanna eller ackumulatortank. Shunten låter en viss del av det vatten som cirkulerar genom radiatorsystemet gå tillbaka ner i pannan och på så sätt regleras temperaturen i radiatorsystemet.

Relaterade inlägg: