Vad är ett Reversibilitetstest?

Innehållsförteckning

Vad är ett Reversibilitetstest?

Vad är ett Reversibilitetstest?

REVERSIBILITET. Ett viktigt delmoment i spirometri är reversibilitetstestet. I detta test undersöker man om det föreligger obstruktivitet som är reversibel (minskar) efter tillförsel av bronkvidgare. Vanligen utförs detta som en dynamisk spirometri med mätning av FEV1 med patienten omedicinerad.

Hur kollar man sig för astma?

Misstanke om astma baseras på patientens symtom. När läkaren lyssnar på patientens lungor, kan han eller hon upptäcka pipande ljud som tyder på astma. De undersökningar som görs varierar beroende på patientens ålder. Vid behov görs flera olika blåstester innan astmadiagnosen säkerställs.

Vad kan utläsas av en Spirometriundersökning?

Lungfunktionen kan också mätas med hjälp av spirometri som visar hur lungorna fungerar. Den visar utandningsvolym och kapacitet och om lungfunktionsnedsättningen är restriktiv eller obstruktiv. Mätningen görs med en spirometer som är kopplad till ett munstycke som patienten får blåsa i [11,12,17,26,30,31].

Hur lång tid tar en Astmautredning?

Reversibilitetstestet går ut på att man först mäter lungfunktionen med hjälp av PEF eller spirometri utan medicinering. Därefter ges snabbverkande luftrörsvidgande läkemedel och efter cirka 15 minuter görs en ny PEF eller spirometriundersökning.

Relaterade inlägg: