Vad betyder siffrorna på solskydd?

Innehållsförteckning

Vad betyder siffrorna på solskydd?

Vad betyder siffrorna på solskydd?

Solskyddsfaktorn (SPF) anger hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig jämfört med om du inte hade haft något skydd alls. Om du blir röd och öm i huden efter en kvart i solen multiplicerar du tiden med SPF-siffran.

Hur mycket solkräm ska man använda?

Hur mycket solkräm ska jag använda? För att få rätt skydd är det viktigt att du stryker på tillräckligt mycket solkräm. En av de vanligaste orsakerna till solskador är att man tar för lite solkräm. En bra tumregel är att du behöver en handfull solkräm till hela kroppen.

Vad betyder olika solskyddsfaktor?

Solskyddsfaktorn anger hur många gånger längre tid man kan vistas i solen med solskyddsmedel än utan, och anges i SPF (sun protection factor) enligt EU-kommissionens rekommendation. ... Lågt skydd: SPF 6–10. Medelhögt skydd: SPF 15–25. Högt skydd: SPF 30–50.

Vad är skillnad mellan SPF 30 och 50?

SPF (sun protection factor), eller solskyddsfaktor, är ett mått på hur mycket skydd mot UVB-strålning någonting ger. ... Använder du solkräm med SPF 15 minskar UVB-upptaget med 93 procent, SPF 30 med 97 procent och SPF 50 med hela 98 procent. Om du använder krämen på rätt sätt, vill säga.

Vad är SPF 20?

SPF är förkortningen av Sun Protection Factor som är ett mått på hur väl en solkräm skyddar huden från UVB-strålar. (UVB = Den typ av strålning som orsakar solbränna) SPF och sedan siffran som följer är måttet av hudapplicerade solskyddsmedel och styrkan anger hur många gånger längre man kan vara i solen än utan.

Vad betyder SPF i kosmetiska krämer?

Förkortningen SPF står för Sun Protection Factor. ... SPF skyddar mot solens UVB-strålar och talar om hur länge du kan få skydd mot UVB. Exempel: En solskyddskräm med SPF 10 innebär att du kan vara ute i solen 10 gånger längre utan att bli bränd av UVB, jämfört med om du inte hade haft solskyddskräm.

Hur mycket solkräm ska man använda i ansiktet?

Hur mycket solskydd som bör användas i ansiktet och på kroppen. För att solskyddet du har verkligen skall ge den solskyddsfaktor (SPF) som står på tuben bör man använda 2 mg per kvadratcentimeter hud.

Hur mycket solskydd till ansiktet?

Hur mycket solskydd ska jag applicera? Jag brukar säga ½ tsk för ansiktet, hals och dekolletage och en 1/2 dl till kropp. Mängden påverkar hur högt SPF vi egentligen får: om vi har ett SPF skydd på 50 och vi applicerar för tunt kan resultatet bli SPF 20 i stället. Så tänk RIKLIGT!

Relaterade inlägg: