Hur blir man av med en potens?

Innehållsförteckning

Hur blir man av med en potens?

Hur blir man av med en potens?

vilket utläses som "fem upphöjt till fyra" och betyder just talet 5 gånger sig självt fyra gånger. På datorer och miniräknare används tecknet ^ för att representera potenser: 5^4. Ett tal skrivet på den här formen kallas för en potens. I uttrycket kallas siffran 5 för bas och siffran 4 för exponent.

När använder man potenser?

Potenser används för att skriva upprepade multiplikationer. Potensen betyder att du tar basen gånger sig själv så många gånger som exponenten visar, eller hur? I första exemplet börjar vi med med multiplikation.

Vad betyder upphöjt till minus 1?

Det enklaste är nog att försöka komma ihåg att "om något är upphöjt till minus någonting är det samma sak som att ta bort minustecknet och dela 1 med vad-det-nu-är istället".

Vad är Grundpotens?

Grundpotensform, eller tiopotensform som det också kallas, är ett smidigt sätt att hantera väldigt stora tal, som jordens massa, eller väldigt små tal, som en väteatoms massa. ... Det här sättet att skriva talet 4000 på kallas alltså för att skriva talet på grundpotensform.

Vad är en Potensekvation?

En potensekvation är en ekvation där minst ett av leden innehåller en potens med variabeln i basen. Exempelvis är $ x^5 = 7 $ en potensekvation där vi har den okända variabeln $x$ i basen i vänsterledet. I den här lektionen går vi igenom hur man löser potensekvationer med hjälp av roten ur och potenslagarna.

Vad är en Heltalsexponent?

Positiva heltalsexponenter Definition 1. Om r är ett reellt tal och n är ett positivt heltal definierar vi rn def = r · r ····· r (n stycken faktorer). För positiva heltal n är alltså rn ett förkortat skrivsätt för upprepad multiplikation. ... gäller för godtyckliga reella tal r och s och ett positivt heltal x.

Relaterade inlägg: