Vad visar PTH?

Innehållsförteckning

Vad visar PTH?

Vad visar PTH?

Paratyreoideahormon. Paratyreoideahormon (PTH) är det viktigaste hormonet för kalcium- och fosfatbalansen. PTH ökar kalciumkoncentrationen i blodet genom att minska den renala kalciumutsöndringen och öka inflödet av kalcium från skelettet.

Vad Insöndrar PTH?

PTH syntetiseras i bisköldkörtlarna och insöndras i blodet i reaktion på låga nivåer kalcium. ... I blodet får hormonet kalciumnivåerna att öka, genom att få kalcium att utsöndras från skelettet, aktivera D-vitamin som får absorptionen i tarmen att öka, samt öka njurens återupptag.

Vad gör bisköldkörtlarna?

Hypoparatyreoidism beror på nedsatt funktion i bisköldkörtlarna. Bisköldkörtlarna är fyra små körtlar som sitter på baksidan av sköldkörteln. De producerar paratyroideahormon (parathormon, PTH) som reglerar koncentrationen av kalcium i blodet med hjälp av mottagarmolekyler på cellernas yta (PTH-receptorer).

Vad gör bisköldkörtlar?

Bisköldkörtlarnas funktion är att reglera halten av kalcium i blodet. Dessa körtlar utsöndrar hormonet parathormon eller PTH. Genast då kalciumhalten i blodet sjunker reagerar bisköldkörtlarna genom att utsöndra PTH.

Relaterade inlägg: