När uppkom göteborgskan?

Innehållsförteckning

När uppkom göteborgskan?

När uppkom göteborgskan?

Göteborgskan föddes i slutet av 1800-talet, men hur pratade man i staden innan göteborgskan fanns? Hur folk pratade i staden längre tillbaka i tiden finns inga direkta källor till men i stora drag kan den förhistoriska göteborgskan ändå rekonstrueras, och som hjälp finns de gamla dialekterna kring Göta Älvs mynning.

Hur många pratar göteborgska?

Tvärtemot vad många tror är göteborgskan en relativt ung dialekt med bara drygt hundra år på nacken. Mellan åren 18 fördubblades Göteborgs befolkning, från 100 0 000 invånare.

Vad är egentligen en dialekt?

I ett språk brukar det finnas olika dialekter. En dialekt är en variant av ett språk, och den varianten talas i ett visst geografiskt område. ... Det är ofta nationsgränserna som avgör var man drar gränsen mellan olika språk.

Hur talar man i Göteborg?

Göteborgska (dial. götebosska) är en dialekt som används i Göteborg med omnejd. Göteborgskan har även börjat sprida sig till andra delar av Västsverige. Traditionellt har man delat in dialekterna i Göteborg i en västlig form, mera lik bohuslänska dialekter, och en östlig form, mer lik västgötska dialekter.

Relaterade inlägg: