Hur påverkar övergödning i Östersjön torsken?

Innehållsförteckning

Hur påverkar övergödning i Östersjön torsken?

Hur påverkar övergödning i Östersjön torsken?

Övergödning leder bland annat till en ökad blomning av mikroalger och cyanobakterier i Östersjön. ... Därför kan övergödningen leda till syrebrist i bottenvattnet, vilket har minskat de områden i Östersjön där torsken kan fortplanta sig och leta mat.

Vad innebär det att torsken är en Toppkonsument?

Men torsken är mycket mer än en bulkvara som fiskas upp i hundratusentals ton. Östersjöns ekosystem har förändrats kraftigt på grund av utfiskningen eftersom torsken är den viktigaste toppkonsumenten i näringskedjan. ... När torsken är borta kan tånggråsuggorna bli hur många som helst, och de äter - blåstång.

Varför har torsken minskat så mycket i Östersjön under de senaste 50 åren?

Tyvärr har algblomningarna, tillsammans med bland annat syrebrist och döda bottnar, skapat en miljö där torsken får svårt att leva, föröka sig eller hitta föda. När Östersjöns miljö blir allt sämre, mår även torsken sämre.

Varför är torsken viktig för Östersjöns ekosystem?

Torsken har en viktig roll i Östersjöns ekosystem. Som en av de större rovfiskarna påverkar den hela kedjan, ända ner till det minsta av växtplankton. ... Skarpsill äter djurplankton, som då blir färre, och eftersom djurplanktonen då inte kan hålla nere mängden växtplankton så leder det till algblomning och bottendöd.

Relaterade inlägg: