Är arsenik smaklöst?

Innehållsförteckning

Är arsenik smaklöst?

Är arsenik smaklöst?

Men några fler spår av arsenik har inte gått att finna. – 30-40 hushåll har fått sitt vatten testat, men det har inte funnits några spår av arsenik eller andra gifter, säger Michael. Han har nu övergått till vatten från en annan brunn som ligger under garaget. Där har vattnet blivit godkänt av kommunen.

Hur verkar arsenik?

Arsenik verkar genom att förändra funktion hos kring 200 olika enzym i kroppen. Diagnosen arsenikförgiftning ställs efter prov av urin, avföring, blod eller hår. Förebyggande åtgärder är att undvika vatten som innehåller hög halt av arsenik.

Är arsenik en metall?

Arsenik (latinskt namn, arsenicum) är ett mycket giftigt halvmetalliskt grundämne. Arsenik har många allotropa former, de flesta har olika färger.

Vad använde man arsenik till?

Arsenik har främst använts som träskyddsmedel, i vissa legeringar, i specifika elektronikkomponenter och för konservering av uppstoppade djur, och i vissa länder även i växtbekämpningsmedel. Användningen i Sverige har till största delen upphört.

När förbjöds arsenik?

Överlåtelse av trämaterial som innehåller arsenik till konsumenterna förbjöds 2004. Då förbjöds även användningen av det i hushåll och bostadsområden. Arsenikimpregnerat trä får inte användas på lekplatser eller i lekredskap eller i konstruktioner som kommer i kontakt med livsmedel, näringsväxter eller foder.

Relaterade inlägg: