Vad är en Återledning?

Innehållsförteckning

Vad är en Återledning?

Vad är en Återledning?

Kontaktledningen för järnvägar utgör den ena ledaren för drivströmmen till elektriska tåg. Den andra ledaren, återledaren, utgörs av rälsen. Strömmen leds ned i järnvägsfordonet via en strömavtagare.

När får man obalans i transformatorn?

Delar av den ström som matar en last, t. ex. motor, pump, tar vägen via vattenledningsrör och andra ledande material tillbaka till transformatorn. Detta gör att motsvarande ström saknas i den matande huvudledningskabeln, denna saknad av ström genererar en magnetisk obalans.

Hur får tåg ström?

Tågen får sin ström från en kontaktledning som hänger över järnvägsspåret. Högspänningsanläggningen består av flera ledningar. I stolparna finns det högspänningsledningar både på sidan och i toppen. Alla ledningar är oisolerade och strömförande.

Hur fungerar ett elektriskt lok?

Elloken är de mest energieffektiva loken och dessutom billiga i drift. Många olika typer har utvecklats genom åren, men principen är i stort sett densamma. Äldre ellok är så kallade direktmotorlok där strömmen till motorn regleras av föraren genom att olika körlägen läggs i. Ett exempel - D-loket.

Vad menas med vagabonderande ström?

Begreppet vagabonderande strömmar används för att beskriva fenomenet att returströmmen i en krets kan ta andra vägar än de tänkta och skapa oönskade fenomen. Det kan handla om delar av eller hela returkretsen och är något som ofta förekommer i fjärrvärmesystem.

Hur kan man undvika vagabonderande strömmar?

Att förhindra vagabonderade strömmar

  1. Installera jordningssystem av typen TN-S, med separat skyddsjord och neutralledare.
  2. Bryt upp kretsen för den vagabonderande strömmen genom att till exempel installera isolerande rördelar i vattensystem.
  3. Installera en sugtransformator.

Relaterade inlägg: