När bestämdes att användningen av freoner skulle stoppas?

Innehållsförteckning

När bestämdes att användningen av freoner skulle stoppas?

När bestämdes att användningen av freoner skulle stoppas?

i huvudsak freoner i kylutrustning – som på den tiden användes i hög utsträckning, samt haloner som användes i släckningsutrustning. I det protokoll som undertecknades den 16 september 1987 bestämdes att produktionen och användningen av dessa gaser skulle upphöra.

Var finns freoner?

Isolermaterial med freoner (CFC och HCFC) finns i kylskåp och frysar, garageportar, platsbyggda kylrum, skivisolering i byggnader och mark, sandwichkonstruktioner, runt fjärrvärmerör med mera.

Vad används freoner till förr?

Freoner är gaser som förr användes i till exempel kylskåp och var en orsak till ozonhålet i atmosfären. I det så kallade Montrealprotokollet bestämdes därför i slutet av 80-talet att produktion av freoner skulle rapporteras och upphöra helt 2010. ... Mängden freoner som finns i atmosfären borde minska.

När började freoner användas?

På 1920-talet hade freon införts som kylmedium i de flesta kylskåp. Kylskåpen hade tidigare varit explosiva, och med freonet blev de mycket säkrare.

Vilken effekt har freoner?

Under användning av freoner riskerar de att släppas ut i atmosfären. Freoner är växthusgaser och utsläpp av dessa bidrar därmed till ökad global uppvärmning. ... Freon har jämfört med samma massa koldioxid tusentals gånger större effekt på växthuseffekten.

Vart finns klorfluorkarboner?

Exempel på ozonförtunnande ämnen är CFC (klorfluorkarboner) och HCFC (klorfluorkolväten) som kallas för freoner. Freoner finns i t. ex. kyl- och luftkonditioneringsutrustningar och värmepumpsanläggningar.

Relaterade inlägg: