Hur smakar falsk fläder?

Innehållsförteckning

Hur smakar falsk fläder?

Hur smakar falsk fläder?

Blommar i juni-juli. Blommor på "falsk fläder", druvfläder (Sambucus racemosa). Blommorna är gula, saknar den signifikanta fläderdoften och blomställningen är mer lik en uppåtpekande klase eller kon.

Vilken fläder?

Vanlig fläder får platta, vita blomkorgar och svarta bär. Bägge används i saft, inläggningar och sylt. Druvfläder får där emot små bulliga, gula blomflockar och röda bär som inte går att äta. ... Fläderblom som kan bli saft kommer från vanlig fläder (Sambucus nigra).

När blomstrar fläder?

I juni-juli blommar den med mängder av stora klasar med gräddvita blommor. Frukterna är först röda, men när de mognar på hösten blir de svartblå och glänsande.

När mognar fläder?

I september mognar bären. De blir först röda men mogna är de svarta och glänsande, artnamnet nigra betyder svart och syftar på frukternas färg. Fläder får inte förväxlas med druvfläder (S. racemosa) och sommarfläder (S.

Hur sköter man fläder?

Under våren kan du med fördel gödsla din fläder med någon kväverik gödsel, exempelvis hönsgödsel. Skippa gödslingen under sommaren. Vattna alltid rikligt direkt vid planteringen, och låt inte flädern torka ut helt mellan vattningarna.

Var trivs fläder bäst?

Flädern kallas för hylle i södra Sverige, men vanligast är att man säger äkta fläder eller vanlig fläder. Flädern kan planteras nästan var som helst, den har inga stora krav. Den tål skugga och är härdig till och med zon 4. På fuktig plats och med en giva kompost varje år, blir växten praktfull.

Relaterade inlägg: