Vad är dinkelmjöl gjort av?

Innehållsförteckning

Vad är dinkelmjöl gjort av?

Vad är dinkelmjöl gjort av?

Dinkel är en fullkornsprodukt med både kli och grodd kvar, vilket gör den rik på fibrer. Det bidrar också till att den är rik på niacin, fosfor, magnesium, järn och zink. Dinkel kallas också spelt och är en gammal kultursort. Gott till matbröd och gröt.

Vad är dinkelmjöl för sädesslag?

Dinkel, även kallat Spelt (Triticum spelta), är ett urvete som odlades redan på stenåldern. Jämfört med vanligt vete är avkastningen låg, men i gengäld är dinkel ett lättodlat och motståndskraftigt sädesslag som lämpar sig väl för ekologisk odling.

Är Dinkelmjöl bra?

Dinkel har ett bra näringsvärde och GI värdet för dinkel är lägre än för fullkornsvetemjöl. Energimässigt ger produkter av dinkel t ex dinkelbröd lika mycket kalorier som bröd bakat på vete eller råg. Därför är det varken bättre eller sämre än annat fullkornsbröd ur bantningssynpunkt.

Är Dinkelmjöl samma som speltmjöl?

Dinkelmjöl (siktat dinkelmjöl) även kallat speltmjöl, är malda kärnor av speltvete, en uråldrig art vete som anses vara föregångaren till brödvete (läs mer > Spelt, dinkel). Det finns både vanligt "vitt" dinkelmjöl och fullkornsdinkel. Spelt odlas på Gotland.

Är spelt nyttigt?

Förklaringen är att dinkeln på flera punkter anses vara hälsosammare än vete: mer protein, högre energiinnehåll, fler nyttiga fettsyror, rikare mineral -och B-vitamininnehåll. Dinkel kallas också för spelt, som betyder omslutet korn. Skalet har en skyddande effekt mot miljögifter och sjukdomar.

Relaterade inlägg: