Hur smakar id?

Innehållsförteckning

Hur smakar id?

Hur smakar id?

"Smakar mer fisk" De äts sällan i Sverige, men betydligt mer i Finland och Baltikum. – De smakar inte som torsk eller lax. De smakar mer fisk om man uttrycker det så, tillägger Berglund om de förbisedda arterna. Men den som söker på nätet kan ganska lätt hitta recept med braxen, mört eller id.

Vad smakar Brax?

Hur smakar fiskbiffarna? – Suveränt goda! Många har förutfattade meningar men braxen och id är smakneutrala och kan inför servering styras åt många olika håll.

Är id en matfisk?

I Sverige har iden inget ekonomiskt värde som matfisk och fiskas därför inte kommersiellt. I öststaterna däremot, uppskattas den som föda och särskilt i Ryssland bedrivs ett omfattande fiske. Den är eftertraktad bland många svenska metare men fångas också som bifångst vid vanligt spinnfiske efter andra arter.

Vad äter id?

Både vimma och id livnär sig på bytesdjur som snäckor, insektslarver, kräftdjur och maskar. Större exemplar av id kan även äta fisk.

Kan man äta id?

Id är en fisk med välsmakande kött som efter kokning blir svagt rosafärgad. Iden innehåller relativt mycket småben vilket gör att den behöver tillagas på ett sätt att benen försvinner; genom att lägga in filéerna som sill eller mala till olika försrätter. Den är god även som inkokt eller gravad.

Är Brax gott?

– Det är en välsmakande fisk även om den tyvärr är känd som det värsta nålbrev man kan ha. Är man rädd för ben så kanske inte braxen är den mest lämpligaste fisken. Men den är välsmakande, den är fet och god och tar till sig gott utav kryddor och örter så att den är fullt ätbar.

Är id gott?

Iden fiskas helst i havet från juni till december. Iden som fiskas runt Gotland anses vara den bästa och godaste. Id är en fisk med välsmakande kött som efter kokning blir svagt rosafärgad.

Är ID en ort?

Iden är Hälsinglands landskapsfisk. I södra Sverige kallas iden för ort.

Relaterade inlägg: