Är Vitost fetaost?

Innehållsförteckning

Är Vitost fetaost?

Är Vitost fetaost?

Fetaost är ursprungsskyddad och får tillverkas i sju regioner i Grekland. Där har man gjort den syrliga osten av får- och getmjölk sedan generationer tillbaka. Salladsost eller vitost är ett nytt påfund. Det är en mild ost av komjölk som inte kräver samma omsorg som fetan och därför kan säljas till ett lägre pris.

Vad smakar fetaost?

Fetaost är lite syrlig och ganska salt i smaken, och används i såväl sallader och pajer som till bröd. Fetaost av komjölk är mer neutral i smaken, men har ändå en fin sälta, medan ost tillverkad av får- eller getmjölk är lite syrligare och spetsigare i smaken.

Är getost och fetaost samma sak?

Det är vanligt att man tror att fetaost och salladsost är samma sak - de ser ju väldigt lika ut! Skillnaden är dock många. Fetaost har betydlig mer smak och är gjord på fårmjölk och getmjölk, och måste som redan nämnts tillverkas i Grekland. Salladsost är mycket mildare i smaken och tillverkas av bara komjölk.

Hur ska fetaost smaka?

Hur man tycker en fetaost ska vara är naturligtvis en personlig smakfråga. Men lagom smulig med en antydan av krämighet, och en smak som balanserar mellan syrlighet och sälta är enligt panelens medlemmar kännetecknet på en god fetaost.

Är Apetina fetaost?

Apetina® är Arlamejeriernas motsvarighet till klassisk grekisk fetaost. Övriga Apertina försöker också efterlikna fetaost, men är formellt färskostar tillverkade av pastöriserad komjölk (läs mer > Apertina). Osttyp: Mjuk får- och getost av pastöriserad fårmjölk (70%) och getmjölk (30%), importerad från Grekland.

Vad är skillnaden på getost och chèvre?

Fransk getost, chèvre (uttal: /ˈʃɛvʁ/) eller chevre, är en vitmögelost, oftast i form av en smal cylinder. Färgen är ljus och konsistensen något krämig. Chèvre är franska och betyder just 'get'. Det är alltså en allmän benämning på getost, inte ett varumärke.

Vad heter fetaost på svenska?

Fetaosten av får- och getmjölk heter så efter italienska ordet fetta som betyder skiva och som först 2002 ursprungsskyddades. Grekiska ordet φέτα (féta) härstammar tydligen från italienska fetta som egentligen betyder skiva. Italienska ordet i sin tur kommer från latinska ordet offa för munsbit.

Relaterade inlägg: