Är Trattkantarellen?

Innehållsförteckning

Är Trattkantarellen?

Är Trattkantarellen?

Trattkantarell (Craterellus tubaeformis) är en vanlig matsvamp i Europa, Sibirien och Nordamerika. Trattkantarellen är ganska vanlig i södra och mellersta Sverige men mer sällsynt i norra delen av landet samt i sura områden. Trattkantarellen kan bli så stor som 12 cm på höjden och 5 cm på bredden.

Hur känner man igen trattkantarell?

Hatt tunn, navlad till trattformad, ovansidan är gulbrun till brunsvart. Hattens undersida har gula till gråa grenade åsar som löper ner på foten. Fot ihålig, brungul till gul. Vanlig i mossig barrskog över hela landet.

När finns det trattkantareller?

Trattkantarellen växer tämligen sent på hösten från september till november. Användning: Eftersom svampen har tunn märg lämpar den sig bra för torkning och djupfrysning. Torkningen lyckas även hemma mycket bra.

När finns Höstkantareller?

Den bästa skördesäsongen börjar i september-oktober efter att vädret redan blivit kallare. Det går bra att plocka trattkantareller också efter de första frostknäpparna ända tills snön kommer. Trattkantarellen är allmän och riklig i södra och mellersta Finland.

När kan man börja plocka trattkantareller?

Svampplockaren kan hitta trattkantareller i stora klungor i mossiga friska barrskogar. Den bästa skördesäsongen börjar i september-oktober efter att vädret redan blivit kallare. Det går bra att plocka trattkantareller också efter de första frostknäpparna ända tills snön kommer.

Kan trattkantareller vara giftiga?

Kantareller är våra kanske allra populäraste matsvampar. De smakar gott och det finns knappast någon giftig svamp man kan förväxla den med. En lite liknande svamp som växer i skogen heter narrkantarell (tidigare falsk kantarell) – som också är gulorange.

Relaterade inlägg: