Hur blir man av med älggräs?

Innehållsförteckning

Hur blir man av med älggräs?

Hur blir man av med älggräs?

Älggräs betas gärna av får och getter. Nöt och häst äter inte älggräs men de- ras tramp kan störa tillväxten. Slå av älggräset vid blomning, upprepa vid behov.

Varför heter det älggräs?

Namnet älgört har därför inget med älgar att göra. Det ursprungliga namnet är ölgräs där gräs ska tolkas som ört. Således betyder älgört en "ört för öl".

Var hittar man älggräs?

Älgört hittar man i fuktig mark, framför allt på och runt om ängar, skogsmark samt i dikeskanter. I Sverige växer den över hela landet. Blommorna är krämfärgat vita och fluffiga. Själva blommorna är väldigt små med fem kronblad och sitter i hop i klasar.

När växer älgört?

Älggräs är en storväxt ört som kan bli upp till en och en halv meter hög och som ofta växer i stora bestånd på fuktiga marker. ... Älggräs blommar från juni till augusti med gräddvita, starkt doftande blommor som sitter i yviga samlingar. Blommorna har fem kronblad.

Hur torkar man älggräs?

GÖR SÅ HÄR: Bre ut blomklasarna för torkning, antingen på bakplåtspapper i ugn (under 50 grader med luckan på glänt), eller i en frukt- och svamptork (lägsta temperatur). Det går även att lufttorka dem, men det tar längre tid och du måste vara noga med att vända dem ofta så de inte möglar.

Vad används älggräs till?

Älgörten är en medicinalväxt som tidigare använts medicinskt i infusioner för att behandla influensa, huvudvärk och reumatisk smärta. I mitten av 1400-talet upptäckte man att älggräs innehöll salicylsyra vilket är ett ämne som liknar acetylsalicylsyra.

Relaterade inlägg: