Är asfaltering markanläggning?

Innehållsförteckning

Är asfaltering markanläggning?

Är asfaltering markanläggning?

Markanläggning (asfaltering) av relativt permanent beskaffenhet har, då den varit avsedd att användas endast en kortare tid, be- dömts som tillfällig anläggning. Avdrag har därför medgivits för hela kostnaden i form av omedelbart avdrag (RÅ80 1:78).

Hur bokföra asfaltering?

Löpande bokföring Anskaffningsvärdet för markanläggningar debiteras normalt konto 1150 Markanläggningar. Anskaffningsvärde för markinventarier debiteras normalt konto 1223 Markinventarier. Vid försäljning av mark och markanläggningar krediteras anskaffningskontot och debiteras det likvidkonto som tillgodoförs pengarna.

Har markanläggning?

Skatterättsnämnden konstaterade inledningsvis att med markanläggning avses anordningar eller anläggningar som inte är byggnader eller inventarier och som är avsedda att användas i fastighetsägarens näringsverksamhet, t. ex. vägar, kanaler, hamninlopp, parkeringsplatser, fotbollsplaner och planteringar.

Hur bokföra markarbeten?

En avskrivning av markanläggningar bokförs genom att ett konto i kontogrupp 11 krediteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 78 debiteras. En nedskrivning av markanläggningar bokförs genom att ett konto i kontogrupp 11 krediteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 77 debiteras.

Hur bokföra renovering?

Utgifter för löpande kostnader för pågående till- eller ombyggnad debiteras konto 1181 Pågående ny-, till- och ombyggnad (BAS 2021). När byggnationerna avslutats krediteras konto 1181 och i stället debiteras det tillgångskonto som byggnationen avser, t. ex. konto 1110 Byggnader.

Hur mycket avskrivning kan man göra på mark?

Avskrivningarmark är inte skattemässigt avdragsgilla i inkomstdeklarationen. Markanläggningar får skrivas av med 5 % av anskaffningsvärdet årligen och skogsvägar och täckdiken får skrivas av med 10 % av anskaffningsvärdet årligen.

Relaterade inlägg: