Vad finns det för fördelar och nackdelar med kärnkraftverk?

Innehållsförteckning

Vad finns det för fördelar och nackdelar med kärnkraftverk?

Vad finns det för fördelar och nackdelar med kärnkraftverk?

Fördelar med kärnkraft:

  • Eftersom koldioxidutsläppen är väldigt små vid elproduktion med kärnkraft bidrar den inte till växthuseffekten. ...
  • Kärnkraft är inte alls beroende av väder och vind. ...
  • Produktionskostnaden för el med hjälp av kärnkraft är billigt. ...
  • Det är relativt säkert att jobba på ett kärnkraftverk.

Varför läggs Ringhals ner?

När flera reaktorer har stängts de senaste åren, och nu även Ringhals 1 och 2 stängts kommer elproduktionen från kärnkraften att minska. Resultatet av detta blir att Sverige blir mer beroende av vatten-och vindkraften för att hålla elproduktionen i balans.

Hur gör man med kärnkraft?

  • Med kärnkraft slipper man utsläpp av växthusgaser och utsläpp av skadliga gaser i atmosfären. På det sättet är kärnkraften väldigt ren. Nackdelarna ligger istället i början och slutet av kedjan – i uranbrytningen respektive hanteringen av avfallet. Uranbrytningen medför stora skador på natur och miljö.

Vad kostar ett kärnkraftverk?

  • Nackdelar med kärnkraft: Även om kostnaderna för att utvinna uran och själva produktionskostnaden är låg, så kostar det väldigt mycket att bygga ett kärnkraftverk. Man beräknar att det ungefär kostar 75 000 kronor per kilowatt. Det är bland de högsta kostnaderna för energiframställning.

Vad är fördelarna med kärnkraft?

  • Fördelar med kärnkraft: Eftersom koldioxidutsläppen är väldigt små vid elproduktion med kärnkraft bidrar den inte till växthuseffekten. Utsläppen är faktiskt ungefär lika små som vid elproduktion med vindkraft. Kärnkraft är inte alls beroende av väder och vind.

Vad är nackdelarna med kärnkraft?

  • Nackdelarna med kärnkraft är att det krävs uran vid produktionen och uranbrytning är en mycket miljöfarlig verksamhet. Den andra stora nackdelen är att det skapas radioaktiva ämnen vid driften, så en olycka kan ha förödande konsekvenser. Explosionen i kärnkraftverket Tjernobyl inträffade norr om Kiev, i Ukraina.

Relaterade inlägg: