Vad menas med god redovisning och hur uppnå man god redovisning?

Innehållsförteckning

Vad menas med god redovisning och hur uppnå man god redovisning?

Vad menas med god redovisning och hur uppnå man god redovisning?

I Artsberg (2003) nämns att även de andra kontinentaleuropeiska länderna (exempel Tyskland och Finland) har ett starkt samband mellan redovisning och beskattning.

Varför finns god redovisningssed?

Begreppet god redovisningssed infördes i 1976 års BFL. Den bärande tanken var att ”en faktiskt förekommande praxis hos en kvalitativt representativ krets bokföringsskyldiga” hade en avgörande roll vad gäller utvecklandet av god redovisningssed.

Vad är god revisionssed?

Med god revisionssed avses ett revisionsförfarande som iakttas allmänt av omsorgsfulla fackmän. Enligt revisionslagen ska en revisor iaktta god revisionssed vid utförandet av sådana uppgifter som avses i revisionslagen.

Vilka länder har respektive inte har en koppling mellan redovisning och beskattning och vilken kan orsaken vara till skillnaderna?

Inom vår studie har vi valt att studera Norge samt deras frikoppling från sambandet mellan redovisning och beskattning. Med det faktum att Norge anses ha liknande kontext i deras redovisning som Sverige har, anser vi därför att en jämförelse länderna emellan kan vara möjlig att utföra.

Vilka är för respektive nackdelarna med en stark koppling mellan redovisning och beskattning?

För- och nackdelar med samband För företagen är det därför typiskt sett en fördel med en stark koppling. En stark koppling leder också till att ett reviderat bokslut kan ligga till grund för beskattningen. Bland nackdelarna kan nämnas att redovisningens kvalitet kan bli lidande när man tar skattemässiga hänsyn.

När Följer man inte god redovisningssed?

Det är viktigt att företag inte slarvar med god redovisningssed, eftersom det kan leda till bötfällning eller fängelse. Om man inte har en egen revisor eller om man vill veta mer om lagarna och vara säker på att man följer praxis, bör man titta i både Bokföringslagen och Redovisningslagen.

Relaterade inlägg: