Vad är de centrala begreppen inom vård och omsorg?

Innehållsförteckning

Vad är de centrala begreppen inom vård och omsorg?

Vad är de centrala begreppen inom vård och omsorg?

Ämnet vård och omsorg har sin grund i praktiskt arbete men också i vetenskapliga ämnesområden som vårdvetenskap och socialt arbete. Ämnet behandlar vård- och omsorgsarbete ur ett helhetsperspektiv, där människors totala livssituation är det centrala snarare än sjukdom eller funktionsnedsättning.

Vad är vård som inte kan anstå?

  • Begreppet vård som inte kan anstå är en utvidgning av den vård som definieras som omedelbar, det vill säga inte bara akut vård. Begreppet omfattar behandling av sjukdomar och skador i de fall där även måttlig fördröjning bedöms kunna medföra allvarliga följder för patienten.

Vad är en värdegrund för omvårdnad?

  • Svensk sjuksköterskeförening betonar i sin skrift "Värdegrund för omvårdnad", att en värdegrund utgörs av en samling centrala värden som ligger till grund för mänskliga relationer i en demokratisk gemenskap.

Har du blivit utsatt för hot och/eller våld?

  • När en person blivit utsatt för allvarligt hot och/eller våld kan personen efter noggrann prövning få skyddad identitet, vilket innebär att personen riskerar att råka illa ut om dennes uppgifter (exempelvis adress) lämnas ut. Det är därför viktigt att du som arbetar inom vård och omsorg med allvar beaktar detta.

Relaterade inlägg: