Vilken roll spelade Gustav Vasa för det svenska språket?

Innehållsförteckning

Vilken roll spelade Gustav Vasa för det svenska språket?

Vilken roll spelade Gustav Vasa för det svenska språket?

Bibelns betydelse för svenska språket Gustav Vasas bibel har haft en sådan betydelse för det svenska språket att man brukar sätta en gräns mellan fornsvenskan och nysvenskan vid utgivningen av Nya testamentet år 1526. Denna text är alltså definitionsmässigt den första text som har skrivits på nysvenska.

Vad hände år 1526?

Översättningen av Nya Testamentet 1526 har fått markera början på perioden äldre nysvenska. Reformationen och den första bibelöversättningen, Gustav Vasas bibel från 1526, ledde till att latinet ersattes av svenskan som religiöst språk i Sverige.

Varför hamnade Gustav Vasa i fängelse i Danmark?

Han deltog i Sten Stures strider mot danskarna i slagen vid Vädla 1517 och vid Brännkyrka 1518. När kung Kristian lät föra sin svenska gisslan till Danmark hörde Gustav till de fängslade.

Hur påverkade Gustav Vasa språket?

I slutet av 1400-talet kom boktryckarkonsten till Sverige, men det var på 1500-talet som det slog igenom. ... Gustav Vasa var på den här tiden kung och när han stöttade reformationen blev Sverige protestantiskt. Att Sverige blev protestantiskt bidrog till att det svenska språket spreds till fler människor – de religiösa.

När översattes Bibeln till latin?

Påven Damasus I gav cirka år 383 Hieronymus i uppdrag att översätta Bibeln till latin, för att ersätta de olika existerande versionerna med en enhetlig text. Hieronymus nyöversatte Nya Testamentet från grekiskan och därefter (från 390) Gamla Testamentet från hebreiskan.

Relaterade inlägg: